Premier Cerar se je v Budimpešti sestal s kitajskim predsednikom vlade Lijem Kečijangom

Budimpešta bilaterala s kitajskim predsednikom vlade Foto: Tamino Petelinšek/STA

Budimpešta
bilaterala s kitajskim predsednikom vlade
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Budimpešta, 28. november 2017 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je svoj obisk Budimpešte, kjer se je udeležil vrha držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko v okviru pobude 16+1, zaključil z ločenim bilateralnim srečanjem s predsednikom Vlade Ljudske republike Kitajske Lijem Kečijangom. Sogovornika sta največ pozornosti namenila poglabljanju gospodarskega sodelovanja ter priložnostim, ki jih ponuja inicativa 16+1 ter včerajšnji pristop Slovenije k pobudi za gospodarski pas t.i. nove svilne poti 21. stoletja.

 

Budimpešta bilaterala s kitajskim predsednikom vlade Foto: Tamino Petelinšek/STA

Budimpešta
bilaterala s kitajskim predsednikom vlade
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Slovenski in kitajski premier sta potrdila tradicionalno zelo dobre odnose med državama, ki letos obeležujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Današnje srečanje s kitajskim premierjem je sicer že tretje letošnje srečanje slovenskega predsednika vlade z visokimi kitajskimi predstavniki, saj je v Sloveniji gostil prvega podpredsednika kitajske vlade in se sestal s posebnim odposlancem kitajskega predsednika.

20171128_120257

Foto: STA

Bilateralno gospodarsko sodelovanje med državama se krepi, tudi zaradi intenzivnejših odnosov med obema vladama ter sodelovanja v pobudi 16+1. Predsednik slovenske vlade je v pogovoru posebej izpostavil nekatera izmed posebej perspektivnih področij, npr. sodelovanje na področju civilnega letalstva, vzpostavljanje neposrednih letalskih povezav med Slovenijo in Kitajsko, investicije na področju letaliških zmogljivosti, avtomobilske in visokotehnološke industrije ter znanosti. Takšna sta  tudi kmetijstvo in turizem. Obiski kitajskih turistov v Slovenijo in Evropo v zadnjem času zelo naraščajo, obeti pa kažejo na nadaljnjo rast.

Kitajski premier je tudi v pogovoru s premierjem Cerarjem poudaril, da Kitajska zelo podpira slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. Ob tej priložnosti je slovenski premier svojemu kitajskemu sogovorniku podaril med, pridelan v urbanem čebelnjaku slovenske vlade v Ljubljani.