PREDSEDNIK PAHOR OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Predsednik Pahor ob dnevu samostojnosti in enotnosti: “Velike ideje uspejo, če vanje trdno verjamemo in si zanje vsi skupaj prizadevamo”

Ljubljana, 26. 12. 2017

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, je na dnevu odprtih vrat Predsedniško palačo obiskalo več kot petsto (500) obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika republike. Obiskovalce sta v Veliki dvorani Predsedniške palače sprejela predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar. Ob današnjem državnem prazniku in v luči odločitve Generalne skupščine Združenih narodov, da na pobudo Slovenije razglasi 20. maj za svetovni dan čebel, je predsednik republike priredil tudi sprejem za slovenske čebelarke in čebelarje.

Dan odprtih vrat ob dnevu samostojnosti in enotnosti in sprejem ob razglasitvi svetovnega dneva čebel
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je uvodoma vsem državljankam in državljanom ter rojakom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku. “Želim, da bi se ponosno spominjali na velik dogodek pred sedemindvajsetimi leti in nadaljevali z uresničevanjem velikih sanj, ki so bile povezane z ustanovitvijo lastne države,” je dejal predsednik republike in spomnil na besede, ki jih je bil izrekel dr. France Bučar ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. “Kot danes, je tudi takrat dvorana pokala po šivih, tudi zaradi močnih čustev,” je še dejal in pozval k sodelovanju in enotnosti po vzoru tiste, ki smo ji bili priča ob ustanovitvi lastne države. “Paziti mormo na to, da kljub naši različnosti naše medsebojno zaupanje nikoli ne pade pod raven, ki bi nam onemogočala enotnost, če bi jo zahtevale zgodovinske okoliščine,” je opozoril.

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor v luči praznovanj 25. obletnice samostojnosti in mednarodnega priznanja predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču podaril posebno protokolarno darilo – zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti, z besedami: “Velike ideje uspejo, če vanje trdno verjamemo in si zanje vsi skupaj prizadevamo. Sprejmite, prosim, izraze moje hvaležnosti v imenu vseh navzočih, da niste nikoli oklevali pri uresničevanju te velike zamisli. Slovenci bomo 20. maja prihodnje leto še posebej ponosni, za kar ste zaslužni tudi vi,” je svoj nagovor sklenil predsednik republike.

Dan odprtih vrat ob dnevu samostojnosti in enotnosti in sprejem ob razglasitvi svetovnega dneva čebel
Foto: Daniel Novakovič/STA

Navzoče v Veliki dvorani sta nagovorila tudi podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vlade Republike Slovenije mag. Dejan Židan in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki sta se predsedniku republike zahvalila za njegovo podporo pri skupnih prizadevanjih za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Dogodek sta s kulturnim programom obogatila tenorist Janez Triler, član Slovenskega okteta, in njegova hči sopranistka Maja Triler, ki se je na Mednarodnem tekmovanju solopevcev v Hannovru kot najmlajša tekmovalka uvrstila v finale in osvojila nagrado za perspektivno mlado pevko.

Po uvodnem delu so si obiskovalci ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki je v svoji pisarni tudi sproščeno odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Po obisku prostorov so si obiskovalci ogledali menjavo častne straže Garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.

Dan odprtih vrat ob dnevu samostojnosti in enotnosti in sprejem ob razglasitvi svetovnega dneva čebel
Foto: Daniel Novakovič/STA