ПРОМОВИСАНА УРНЕБЕСНА МОНОДРАМА „ЂЕ СИ БИО КРЊО“ У БАЊАЛУЧКОМ БАНСКОМ ДВОРУ

Неда Гаврић и Петар Милатовић, у позадини за главним столом прф. др Мирјана Стојисављевић и Сава Гуслов Марчета

У препуној сали Банског двора у Бања Луци одржана је 23. децембра 2017. године оригинална промоција урнебесне монодраме „Ђе си био Крњо?“, српског књижевника из расејања Петра Милатовића Острошког, члана Удружења књижевника Србије (УКС), Удружења књижевника Црне Горе (УК ЦГ) и аустријског удружења аутора.

Део публике у Банском двору

Аутор је своју монодраму говорио заборављеним народним дијалектом из Његошевог периода на оригиналан начин, обучен у староставну народну ношњу из Црне Горе, а цела монодрама, препуна врцавог хумора и реске сатире, измамила је бројне аплаузе одушевљене публике.

Проф. др Хаџи Мирјана Стојисављевић (десно)

О Милатовићевом књижевном раду говорили су бањалучки књижевник Миладин Берић и проф. др Хаџи Мирјана Стојислављевић са бањалучког Универзитета која је исцрпно говорила о Милатовићевој оданости принципима истине на бранику виталних интереса свога народа, док је Миладин Берић, у својству рецензента Милатовићеве најновије сатиричне књиге „Тамо они“, говорио о његовој реској и памтљивој сатири, као и чињеници да се Милатовићеве књиге штампају у огромним тиражима у иностранству на српском и немачком језику, што потврђује чињеницу да је најчитанији писац у српском расејању.

Селена Берић, Миладин Берић, Петар Милатовић Острошки и проф. др Мирјана Стојисављевић

После промоције ове урнебесне монодраме, на изричиту жељу Петра Милатовића Острошког, наступили су бањалучки песници: Селена Берић, Неда Гаврић, Сава Гуслов Марчета и Миладин Берић.

У овој монодрами Милатовић је испод лупе критичне анализе, на хуморан и сатиричан начин, ставио све аномалије присутне у овом времену, показавши још једном како хумор и сатира умеју да буду лековити за душу.

Петар Милатовић рецитује поему „Мементо“ посвећену Карађорђу

На крају ове књижевне вечери која ће се у Бања Луци дуго памтити, Петар Милатовић Острошки је рецитовао своју чувену поему „Мементо“ за коју је у Београду 19. децембра 1992. године добио прву награду на првом Краљевском књижевном конкурсу после Другог светског рата

Сутрадан је Петар Милатовић Острошки у бањалучком насељу Обилићево, у препуном етно објекту „Јефимија“, одржао значајно предавање о српском расејању у свету, указавши на све тешкоће са којима се српско расејање деценијама суочавало. После овог значајног предавања уприличена је јавна дискусија која је трајала до касних сати.