Pred 75. leti je padel Pohorski bataljon

dsc_4940

Množično zbiranje na Osankarici na Pohorju

 Borut Pahor slavnostni govornik pri Treh žebljih na Osankarici

Pohorje – 6. januar – Ob svojem prihodu v Maribor leta 1941 je Adolf Hitler izjavil: »Napravite mi to deželo zopet nemško !« Toda, kot je bil nemški okupator neizprosen do slovenskega pa tudi drugih narodov, je bil neizprosen tudi upor slovenskega življa na Štajerskem, kjer je na Pohorju nad Mariborom bila formirana najprej Ruška četa, pozneje s pridružitvijo še drugih bork in borcev pa jeseni 1942 ustanovljen Pohorski bataljon. Izvedel je preko sto odmevnih oboroženih akcij proti nemškemu okupatorju do svoje poslednje bitke 8. januarja 1943 pri Treh kraljih na Osankarici.

dsc_4982

Slavnostni govornik predsednik RS Borut Pahor

Letošnja množična udeležba na spominski prireditvi ob 75-letnici poslednjega boja Pohorskega bataljona je ponovno potrdila, da ni zamrl spomin na pohorskega junake, ki so 8. januarja 1943 skoraj do zadnjega padli v prepričanju, da je slovenska zemlja namenjena Slovenkam in Slovencem, a ne nemškemu okupatorju ter njegovim italijanskim in madžarskim podrepnikom.

dsc_4950

Pohod do kraja poboja Pohorskega bataljona

Na kar tri vojne ene generacije na slovenskih tleh je v svojem govoru opozoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot slavnostni govornik na slovesnosti, še posebej pa opomnil na junake Pohorja, ko je med drugim dejal: »…Skoraj tri četrt stoletja nazaj so v pohorskem snegu obležali mrtvi domala vsi borci Pohorskega bataljona, med njimi tudi oče Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, stari 13, 15 in 17 let. Njihove preproste a plemenite sanje o svobodni domovini in svobodnem svetu je ubil smodnik prepričanja o njihovi manjvrednosti. Šarhovi otroci niso dočakali svobode. Mi pa jo uživamo in smo odgovorni Šarhu in njegovim otrokom, da s svojim lastnim in skupnim prizadevanjem ohranimo mir in omogočimo mirne sanje našim otrokom in vnukom. Tudi oni, kot mi ne, ne smejo nikoli pozabiti, da so dolžni njihovo svobodo in brezskrbnost Šarhovi domoljubnosti, hrabrosti in njegovi žrtvi. Slava mu.«

dsc_5017

Radmila Radojević iz Radencev s predsednikom Pahorjem

Predsednik Borut Pahor, kot tudi številne delegacije (borcev NOB, občin, veteranov vojne 1991, veteranov policije, Zveze slovenskih častnikov, društev in javnih ustanov)  so k spomeniku na poslednjem bojišču Pohorskega bataljona položili vence, kulturni program pa so izvedli recitatorka, moški oktet Tinje in zborček fanfar policije.

dsc_5024

Radenčani z ministrom Židanom

Spominske slovesnosti 6. januarja pri Treh žebljih na Osankarici na Pohorju se je udeležila tudi devetčlanska delegacija Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci, pod vodstvom svojega predsednika Darjana Mencigarja.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko