Radenci: Trgovina in prodajna Galerija Logar

dsc_5233

Galerija Logar nad Kmetijsko zadrugo v Radencih

Radenci: Trgovina in prodajna Galerija Logar

Dela Lojzeta Logarja, pa tudi drugih avtorjev

Od sredine lanskega novembra je v Radencih, na Radgonski cesti 29 (nad prodajalno Kmetijske zadruge !) tudi Trgovina in prodajna Galerija Logar, ki jo je v spomin na očeta, priznanega slovenskega akademskega slikarja Lojzeta Logarja, uredil ter za obiskovalce odprl sin Boni (Marko Logar).

dsc_5235

Umetnikov podpis je logotip Galerije v Radencih

To galerijo je 17. januarja popoldne obiskala prijateljska skupina Fortuna (skupina starih ljudi za samopomoč), ki deluje v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Galerija Logar je pravzaprav trgovina in prodajalna ter razstavni prostor obenem. Lastnik Boni namreč prodaja slikarski material (slikarske barve, čopiče, slikarska platna, stojala, tekstil za poslikavo, palete…), likovna dela različnih avtorjev, kot tudi slike in grafike svojega očeta Lojzeta Logarja.

dsc_5239

Akademski slikar Lojze Logar (1944 – 2014)

Lojze Logar je bil rojen leta 1944 v Mežici na Koroškem, a je mladost preživel v Radencih, kakor tudi zrelejša leta, ko je po diplomi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju leta 1968 bil ves čas na poti med Radenci in slovensko prestolnico. Zadnja leta je preživel ob slovenskem morju, kjer je umrl leta 2014 v Izoli.

dsc_5251

 »Fortunaši« so obiskali Galerijo

Leta 1970 je Lojze Logar končal specialko za grafiko pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marku Pogačniku ter bil sam pozneje izredni profesor na ALU v Ljubljani za področje grafike, risanja in slikanja.

dsc_5254

 »Fortunaši« se vpisujejo v knjigo vtisov

Njegov najobsežnejši je slikarski ciklus »Davidovi vrtovi« iz konca osemdesetih let, temu pa je sledil še ciklus »Sarcophag U.S.«. Leta 1978 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1994 pa nagrado Riharda Jakopiča. Na mednarodnih grafičnih bienalih v tujini je prejel kar 11 prestižnih nagrad za svoje delo.

dsc_5241

Slike akad. slikarja Lojzeta Logarja

Filip Matko Ficko