Štajerski plesi na seniorskem večeru

 

 Prvi letošnji družabni večer v radenskem DOSOR-ju

dsc_5318

Štajerski plesi folkloristov KD Janko Divjak Kapela

Bogato izročilo ljudskih plesov (sotiš, gospod in gospa, zibenšrit, muzolin, kosmatača, šoštarska, rašpla…) na Štajerskem negujejo številne folklorne skupine. Med temi je dvajsetletnico svojega obstoja lani praznovala folklorna skupina Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele v Občini Radenci. Predsednik društva je Slavko Puklavec (tudi sam plesalec v folklorni skupini), a strokovni vodja folkloristov je Slavica Kovačič.

dsc_5328

Ples v krogu na seniorskem večeru

Trije plesni pari te folklorne skupine in njihov harmonikar Robert Majerič iz Spodnjih Ivanjec so del izročila, ki ga negujejo ter prenašajo na mlajši rod,  predstavili 18. januarja zvečer v prostorih kavarnice »Traminček« v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Bili so namreč gostje na prvem letošnjem seniorskem večeru stanovalk in stanovalcev tega doma. Tedaj udeleženke in udeleženci večera lahko prisluhnejo domači pesmi in vižam, zraven sami zapojo, pa tudi zaplešejo.

dsc_5334

Kot glasbenik in pevec je nastopil Štefan Sečko – Legijaš (»en mož orkester«) z Vaneče, ki je že večletni stalni gost tovrstnih večerov ali drugih prireditev kot DOSOR-jev prostovoljec. Pri petju se mu je pridružila DOSOR-jeva prostovoljka (zaposlena kot medicinska sestra) Andreja Lenartič, ki se je z mikrofonom sprehodila tudi od enega do drugega udeleženca, da so še sami prispevali svoje pesmi.

dsc_5343

Na karaokah so zadonele pesmi udeležencev večera

Bilo je to tokrat mogoče, kajti zaradi viroz, gripe in prehladov je udeleženk in udeležencev bilo v kavarnici »Traminček« nekoliko manj. Toda kljub temu je za njih stanovalka Ema Matijevič donirala kekse, a medicinska sestra – prostovoljka Martina Farkaš »rdečko« iz domačih goric za zdravico. Ob pobudnici tovrstnih seniorskih večerov, prostovoljki Mariji Erveš, so tri prostovoljke zaplesale tudi z vozičkarji.

dsc_5328

Oblikovala se je tudi plesna kača

Filip Matko Ficko