SPOROČILO ZA JAVNOST VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE

cerar

Predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar (foto: Rade Bakračević, arhiv “Štajerske novice”)

SPOROČILO ZA JAVNOST VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE

Ljubljana, 24.1.2018  – Vladna stran ocenjuje, da današnja stavka, kakor tudi vse napovedane stavke sindikatov javnega sektorja niso upravičene.Masa za plače v javnem sektorju se je v zadnjih dveh letih povečala za več kot deset odstotkov (več kot 300 milijonov), povprečna plača pa se je dvignila za sedem odstotkov.  Ob tem pa je dejstvo tudi to, da plače v javnem sektorju že četrto leto zapored rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju.

Kot izhaja iz navedenega, so javni uslužbenci deležni gospodarske rasti.

Uresničitev vseh stavkovnih zahtev sindikatov, ki so v skupni oceni finančno ovrednotene na 990 milijonov evrov, absolutno presega javno-finančne zmožnosti države. O realnih možnostih in možnih rešitvah se vlada že ves čas odgovorno in premišljeno, predvsem pa z vsebinskimi predlogi in z mislijo na prihodnost države in državljank in državljanov, pogovarja s sindikati za pogajalsko mizo in takšnemu dialogu ostaja zavezana tudi v prihodnje.

Kljub temu, da so bile stavke napovedane, ko je sam pogajalski proces med vladno in sindikalno stranjo potekal, se je vlada na stavkovne zahteve nemudoma odzvala z imenovanjem posebne vladne pogajalske skupine ter vsebinskimi vladnimi izhodišči. Svojo zavezanost dialogu pa je izkazala tudi s tem, da se je, kljub nespornim težavam, ki jih takšen način prinaša, pripravljena s sindikati pogajati tako, kot oni želijo (skupaj ali ločeno), vse z namenom, da se do rešitev pride za pogajalsko mizo.

Vlada je z namenom učinkovitega pogajalskega procesa želela skupna pogajanja z vsemi sindikati. Zahtev sindikatov namreč ne bo moč uresničiti, dokler za skupno mizo ne bodo vsi (celotna sindikalna in vladna stran) potrdili enotnih krovnih kolektivnih pogodb in morebitnih zakonskih sprememb. Zaradi vztrajanja nekaterih sindikatov pri ločenih pogajanjih pa imamo ta trenutek več ločenih pogajalskih skupin, kar nedvomno zavleče tudi celoten pogajalski proces.

Obenem vladna stran ocenjuje, da gre pri vseh napovedanih stavkah za interesne stavke, ne pa za stavke za izpolnitev pravic, ki so zaposlenim kršene, oz. zavez, ki jih delodajalec ne izpolnjuje. Iz tega izhaja, da zakonske osnove za plačilo stavke ni.

Vlada absolutno ostaja, kot doslej, zavezana dialogu, ki je bil in bo odgovoren in premišljen, v prvi vrsti pa osredotočena na kakovosten javni servis za državljane in v dobrobit države. Pogajalski proces bo tekel za pogajalsko mizo, saj so vprašanja zelo zahtevna in se jih ne da reševati na ulici, ampak zgolj v konstruktivnem vsebinskem pogovoru med obema stranema. Vsekakor pa vlada dr. Mira Cerarja – kljub temu, da smo po prepričanju mnogih že v predvolilnem obdobju – ne pristaja na sprejemanje zavez, ki bi bile kakorkoli škodljive za državo in državljane.