Premier dr. Cerar na gospodarskem forumu v Davosu v imenu Slovenije kot voditeljice na poti digitalne in krožne preobrazbe

Premier dr. Cerar na gospodarskem forumu v Davosu v imenu Slovenije kot voditeljice na poti digitalne in krožne preobrazbe


Davos, 24. januar 2018 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se udeležuje letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki poteka pod naslovom »Oblikovanje skupne prihodnosti v razdrobljenem svetu«. V okviru 48. foruma bo potekalo več razprav o različnih agendah, slovenski premier pa se bo najbolj aktivno osredotočil na pomen krožnega gospodarstva na trajnostno rast in razvoj ter na vizijo oz. prihodnost Evrope. Predsednik vlade Cerar je tako danes aktivno sodeloval na panelu na temo krožnega gospodarstva, kjer je predstavil dosedanje dosežke in načrte Slovenije na tem področju.


Slovenija sodi med države, ki prehod v krožno gospodarstvo umešča med strateške prioritete. Tako je že identificirala štiri ključna področja, ki predstavljajo prve epicentre krožnosti: predelovalno industrijo, lesne verige, prehrambene sisteme in mobilnost. Krožno gospodarstvo je sistemska usmeritev države in je bilo postavljeno kot eno od dvanajstih ciljev naše nacionalne razvojne strategije 2030, s katero se je postavilo okvir, s katerim bo država dosegala cilje trajnostnega razvoja Agende 2030 za trajnostni razvoj, ki je bila sprejeta na vrhu OZN v septembru 2015.


Krožno gospodarstvo, ki je tudi zeleno gospodarstvo, predstavlja priložnost za razvoj novih zelenih tehnologij, odpiranje zelenih delovnih mest, učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri, promocijo in razvoj slovenskega znanja. Je priložnost za rast gospodarstva in za krepitev mednarodne konkurenčnosti ob hkratnem znižanju okoljskih tveganj, ki negativno vplivajo na kakovost življenja in blaginjo ljudi. Slovenija tako sistematično oblikuje vrsto ukrepov in aktivnosti, v smeri izpolnjevanja vizije Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi.


»Nenehen trend hitrega tempa porabe naših naravnih virov ogroža prihodnje življenje na našem planetu. To moralno preprosto ni sprejemljivo. Slovenska hitra gospodarska rast nas opogumlja, a hkrati nam postavlja izziv, kako oblikovati politike, da se gospodarski razvoj nadaljuje brez naraščanja porabe naših naravnih virov. Slovenija aktivno podpira projekte v smeri krožnega gospodarstva: na nacionalni ravni, v lokalnih skupnostih in na ravni podjetij,« je poudaril premier Cerar na današnjem panelu v švicarskem Davosu. 


»Tokratnega zasedanja v Davosu se udeležujemo tudi zato, ker smo prepoznani kot ena od najbolj naprednih držav na področju uvajanja krožnega gospodarstva,« je dejal slovenski predsednik vlade ter napovedal, da bo Slovenija v sodelovanju z Nizozemsko, Finsko in Luksemburgom pripravila pobudo, ki bo podprla prehod v krožno gospodarstvo, s ciljem zagotavljanja izpolnjevanja Agende 2030. Premier Cerar je na forumu tudi napovedal, da bo Slovenija v letu 2018 ustanovila t.i. Hub za krožno gospodarstvo (Circular Hub) v okviru globalne platforme Svetovnega gospodarskega foruma PACE (Platform for Accelerating the Circular Economy).


Premier dr. Cerar se bo jutri v okviru zasedanja udeležil srečanja z Malalo Jusafzaj, t.i. evropskega dne in panela o prihodnosti Evrope, prav tako pa se bo udeležil tudi ekonomskega vrha, ki ga bo priredil predsednik WEF Brende. Svoj delovni dan bo zaključil na slovesnosti »FutureHack Awards Ceremony«, na katerem bo izročil priznanje Slovenije.