Muzikoterapija – večer romantičnih melodij

dsc_5573

Predavala je dr. Irena Trojnar Budak, spec. spl. med.

Izredna pomembnost glasbe v življenju človeka

Kako pomembna je glasba v življenju človeka, smo lahko med drugim prebrali 21. decembra 2014 v časopisu »Delo«: »… Glasba je v življenju človeka izredno pomembna, čut zanjo imamo prirojen, z njo se telesno in duševno sproščamo.

dsc_5610

Zakonca Budak vodita Društvo Zdravje in glasba

Ta njen učinek uporablja tudi glasbena terapija, v kateri je glasbena improvizacija način komunikacije med klientom in terapevtom, doživljanje skupne izkušnje pa lahko nakaže pot za reševanje najrazličnejših fizičnih, čustvenih, psiholoških ali duševnih potreb in stisk otrok, odraslih in starostnikov…«

dsc_5584

Na klavir je igral prof. glasbe Berislav Budak

In s pomembnostjo glasbe kot terapevtskega sredstva se zavedajo v Društvu Zdravje in glasba Radenci, ki večkrat letno pripravi svojo predstavitev. Letos, 25. januarja zvečer, se je to zgodilo v predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Pod naslovom »Muzikoterapija – večer romantičnih melodij« sta se predstavila zakonca Budak. Kot predavateljica je o glasbeni terapiji govorila dr. Irena Trojnar Budak, spec. spl. med., a na klavirju je igral prof. glasbe Berislav Budak.

dsc_5587

Predavanje v predprostoru knjižnice DOSOR-ja

Med predavanjem je dr. Trojnarjeva predstavila definicijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o glasbeni terapiji, občinstvo pa se je povsem »vživelo« v muzikoterapijo tako, da je precejšnje število udeleženih zapelo ob zaigranih melodijah Beatlesov (Yesterday, Let it be, Michelle, Hey Jude), skupine Abba (Dancing queen, Mamma mia, Tank you for music) ter mrmralo ob Shopinovi Mazurki ali filmski glasbi Enry-ja Moriccone-ja.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko