Брнабић: Европа нам дала шансу, треба да је искористимо

img_7189

Ана Брнабић  (фото: Раде БАКРАЧЕВИЋ, архив Штајерске новице)

Србија данас треба да буде задовољна. Поносни смо и срећни јер је Србија препозната као лидер. Ми смо напорно радили за то и за то ћемо морати да радимо још много напредније у недељама, месецима и годинама поред нама”, рекла је премијерка
уторак, 06.02.2018. у 16:35.

Брнабић: Европа нам дала шансу, треба да је искористимо

ам је дала шансу, треба да је искористимо, поручила је данас премијерка Ана Брнабић обраћајући се новинарима након што је ЕК усвојила Стратегију о проширењу на Западни Балкан.

Србија је том документу препозната као лидер, због чега ће наставити још брже да спроводи критеријуме и реформе, а регионална сарадња и даље ће бити наш приоритет, поручила је премијерка.

„Важна порука која је данас послата је да се признају индивидуални резултати. Србија данас треба да буде задовољна. Поносни смо и срећни јер је Србија препозната као лидер. Ми смо напорно радили за то и за то ћемо морати да радимо још много напредније у недељама, месецима и годинама поред нама”, рекла је премијерка на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Како је рекла, „сваки дан да радимо да заслужимо да будемо члан европске породице народа, члан који ће ЕУ моћи да допринесе и да је додатно јача”.

Према њеним речима, документ сугерише веће присуство ЕУ у виду нових и позитивних иницијатива.

У стратегији се јасно види да ће ЕУ покренути 6 секторских иницијатива које ће имати за циљ јачање сарадње и додатног финансирања и техничке подршке од стране ЕУ.

„Јачање владавине праве, ангажовање у сектору безбедности и миграција, подршка социјално економском развоју, повећање инфраструктурне повезаности, дигитална агенда и подршка помирењу и добросуседским односима”, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, сарадња у региону остаће један од приоритета и Србија ће наставити да показује колико је томе искрено посвећена.

„Подржаћемо, били у томе јасни и у прошлости и наставићемо да подржавамо Албанију и Македонију да што пре отворе преговоре и бићемо на располагању да пружимо подршку свакоме коме буде требало у европској перспективи”, рекла је она.

Без повезивања региона нема стабилности.

„То често може да буде велик изазов али ће Србија томе остати дубоко посвећена. Радићемо и даље на подршци свима. Знамо које су наше обавезе у будућности, на чему треба додатно да радимо”, поручила је она.

Како каже, порука грађанима Србије јесте да ће Влада наставити још брже да испуњава све критеријуме и спроводи реформе.

„Посебно бих нагласила да је стратегија, која даје могућност проширења и шансу уласка до 2025., у сржи препознала проширење као механизам даљег јачања и стабилности ЕУ”, каже Брнабић.

Дошли смо до тога да је и Балкан важан за ЕУ.

„И зато ми треба да дајемо увек и стално, поново, сигнал да су нама европске вредности важне, да разумемо пружену руку и да ћемо радити на томе да кад постанемо члан, а надамо се 2025, да ћемо бити чланица која ће доприноси стабилности и снази европске породице народа”, рекла је она, наводећи да су посете комесара Јоханеса Хана и председник ЕК Жан Клод Јункера које предстоје, као и она председник ЕП Антонија Тајанија изузетно важне.

„Те три посете Србији дају јасан и недвосмислен сигнал да смо на правом путу. Важна је регионалан сарадња”, рекла је она додајући да Влада Србије сада има још већу одговорност, да реформе иду још брже. (Танјуг)