Patricija Šulin o širitvi EU na Zahodni Balkan

Patricija Šulin o širitvi EU na Zahodni Balkan

patricija-sulin

 

 »Pozdravljam začetek politične razprave o prihodnosti Srbije, Albanije, Kosova, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Črne gore. Zahodni Balkan potrebuje jasno evropsko perspektivo, saj bomo le tako motivirali države, da bodo zadostile političnim in gospodarskim pogojem ter uvedle potrebne reforme«, je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v razpravi o strategiji širitve EU-Zahodni Balkan dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Po mnenju Šulinove je članstvo držav zahodnega Balkana v Evropski uniji, ki uživa tudi visoko podporo med ljudmi, porok za stabilnost širše regije ter za umiritev nekaterih napetosti med državami.

»Vprašanje širitve Evropske unije na zahodni Balkan je bilo v zadnjih letih zaradi številnih kriz s katerimi smo se spopadali odrinjeno na rob. Reformna prizadevanja v teh državah so se upočasnila, povečuje se delež ljudi, ki ne verjame, da bodo sploh kdaj prišli v EU, poleg tega pa smo priča povečanemu interesu nekaterih velesil, ki si želijo povečati svoj vpliv v Zahodnem Balkanu. Zaradi vsega naštetega moramo v prihodnosti nameniti večjo pozornost državam v tej regiji«, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.