Mlada Štajerka osvaja s harmoniko in petjem

Izredno čustvena pesem v spomin njenemu dedku

NEGI OB MÜRE SE ŽABE BIDIJO,

ČRIČKI NE HEJAJO LÜBICE ZVOT,

PTIČKI SE V GNEZDA MED LISTJEN TIŠČIJO…

SUNCE ZA KAPELO SPROVLA SE SPOT….

 

…prepeva šestošolka Eva Tompa iz Rihtarovec, ki obiskuje Osnovno šolo Kajetana Koviča Radenci. Pesem v prleščini (Prlekija – Vzhodna Štajerska) je zapisal Marko Kočar, uglasbil je pesem ter napravil aranžma Ivan Flaisinger, na harmoniko pa jo zaigra ter ob tem zapoje Eva, ki jo je premierno predstavila na prireditvi »Za kmečko pečjo« Kulturnega društva Janko Divjak Kapela v Hrastju Moti.

dsc_3496

Eva Tompa na kulturni prireditvi »Za kmečko pečjo«

Je pa Eva Tompa že skoraj nepogrešljiva na številnih srečanjih s starejšimi (Nitke prijateljstva, otvoritve razstav, Seniorski večeri, druženja Rdečega križa, prireditve Društva upokojencev…) v Domu starejših občanov Radenci, kjer po svojem nastopu požanje ogromen aplavz. Njena mama Mateja o tej Evini »zaljubljenosti« v harmoniko pravi: »Že kot petletna deklica je Eva pokazala velik interes za harmoniko, zato sva se z možem Gregorjem odločila, da ji ta inštrument kupiva ter poiščeva učitelja, ki jo bo učil igranja. Tako se je njena glasbena pot začela pravzaprav že v vrtcu. Morda pa vse skupaj ni naključje, verjetno je imela Eva ljubezen do glasbe in harmonike že v genih, po svojem dedku.«

dsc_4403

Šestošolka Eva na prireditvi v Zdravilišču Radenci

In prav pesem »Dedekov valček« je v spomin Evinemu dedku, kajti glasbo in igranje harmonike je imel namreč rad tudi Jože Tompa. Čeprav je bil po poklicu trgovec, je v prostem času velikokrat raztegnil meh in skupaj s sosedi in prijatelji zapel. Igral je na več kot sto let staro harmoniko, katero so mu domači ob srečanju z Abrahamom dali v celoti obnoviti. Na žalost se je usoda poigrala z njegovim zdravjem in je umrl, še preden se je Eva rodila.

20180201_170945

 Uči se in vadi Eva igranje tudi s prečno flavto

Toda ostala je njegova harmonika. Eva jo je večkrat opazovala in prosila, če lahko poskusi raztegniti njen meh. Ker je to očeta Gregorja spominjalo na njegovega očeta, Evinega dedka, ji je to tudi dovolil in si na tihem želel, da bi tudi ona vzljubila ta inštrument. In tako je tudi bilo ! Ker pa je bila ta harmonika prevelika za takrat še majhno Evo, je dobila svojo harmoniko.

dsc_5979

 Evo spremlja očka Gregor kot tehnična pomoč

Že šesto leto zapored prihaja Eva Tompa nastopat s svojo harmoniko v DOSOR, Dom starejših občanov Radenci. Lansko leto je namreč minilo že pet let od njenih glasbenih začetkov in ker je dedek Jože, žal, ne more poslušati, se je Tompovim utrnila ideja, da bi mu Eva lahko poklonila pesem. Tako je nastala pesem z naslovom »Dedekov valček«.

 

dsc_5930

 Eva s harmoniko ob slovenskem kulturnem prazniku

Sicer pa ob svojem rednem obiskovanju devetletke Eva Tompa obiskuje Glasbeno šolo Maestro v Gornji Radgoni, kjer z velikim veseljem igra prečno flavto, kot tudi  Glasbeni atelje Bach, kjer se uči solo petja. Vedno pa najde čas za svojo prvo ljubezen – harmoniko. Morda pa bo njeni glasbeni poti sledila še mlajša sestrica, 4-letna Lana Tompa, ki tudi že kaže precejšnje zanimanje za glasbo.

Filip Matko Ficko