POČASNA PALJBA U NOVOM SADU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

1-pocasna-paljba-iz-4-artiljerijska-oruda

Počasna paljba iz 4 artiljerijska oruđa.

Novi Sad, 14.2. -Prvi  put, u modernoj istoriji Srbije, artiljerijska paljba, po naredbi predsednika Srbije,  povodom  Dana državnosti, izvedena je ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu i Nišu. To je u simboličkom  smislu važno, jer pokazujemo i državno jedinstvo i zajedništvo u najširem smislu-, rekao je danas (14.02.2018.) Igor Mirović, Predsednik Pokrajinske vlade dodajući da je današnji događaj pokazatelj ukupne politike i odnosa koji treba da imamo prema državnim praznicima, vojsci, policiji, prema svim simbolima države.  Mirović je dodao da će tokom 2018, kada se obeležava  stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, učiniti dosta napora da se sve naše institucije budu još vidljivije, snažnije, posebno one poput Vojske, policije i drugih koje imaju utemeljenu vrednost i značaj koji je nemerljiv.
2-visoki-gosti-prate-ceremoniju

Visoki gosti prate ceremoniju

Pored predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića počasnoj artiljerijskoj paljbi, koju su povodom Dana državnosti Republike Srbije i po odluci predsednika Republike Srbije, izveli pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije, prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa ispanjena je na Petrovaradinskoj tvrđavi, na platou ispred Muzeja Grada Novog Sada, kod sata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je današnji događaj jedan od načina da se odužimo našim precima koji su nam ostavili slobodu, koji su nas zavetovali da se borimo za modernu i razvijenu Srbiju, koja će uvažena od i međunarodnih prijatelja i saradnika, ali pre svega voljena od sopstvenog naroda i svih građana koji žive na teritoriji današnje Srbije.

U ime Prve brigade Kopnene vojske Srbije, brigadni general Željko Petrović poželeo je svim građanima srećan Dan državnosti, istakavši da je reč o jednom od najvećih praznika za našu državu – Dan državnosti koji se slavi 15. februara, kada je 1835. godine donet prvi Ustav Knjaževine Srbije – Sretenjski ustav.

Radomir Čubranović