PREDSEDNIK PAHOR V REPUBLIKI KOREJI

Predsednik Pahor začel prvi uradni obisk v Republiki Koreji s pogovoroma z nekdanjim generalnim sekretarjem OZN in predsednikom korejskega parlamenta

Seul, 19. 2. 2018

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku v Republiki Koreji, kjer ga gosti južnokorejski predsednik Moon Jae-in. V predsednikovi uradni delegaciji sta tudi direktor ITF mag. Tomaž Lovrenčič in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki bo jutri podpisala Sporazum o socialni varnosti med državama.

Prvi uradni obisk slovenskega predsednika prihaja v času, ko Slovenija in Južna Koreja obeležujeta 25. obletnico diplomatskih odnosov, in je prvi uradni obisk predsednika Slovenije v Koreji.

Predsednik Pahor je obisk pričel s srečanjem z nekdanjim generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom. Predsednik Pahor se je nekdanjemu generalnemu sekretarju zahvalil, ker je velik prijatelj Slovenije, ter izrazil hvaležnost za prizadevanja in delo v vseh letih njegovega mandata generalnega sekretarja. Sogovornika sta se strinjala, da imata Slovenija in Koreja veliko skupnih stališč in sta trdni zaveznici na multilateralnem področju.

Predsednik Pahor in nekdanji generalni sekretar Ban sta izmenjala stališča o miru in varnosti v svetu in regiji. Nekdanji sekretar Ban je dejal, da ocenjuje, da je zdaj pomemben trenutek za korejski polotok, in ga moramo izkoristiti. Predsednika Pahorja je zanimalo, kako nekdanji generalni sekretar ocenjuje aktualne odnose med Severno Korejo in Republiko Korejo. Sogovornika sta soglašala, da sta za mir in varnost v svetu najbolj pomembna dialog in mirno reševanje vseh sporov.

Slovenski predsednik je v okviru uradnega obiska obiskal južnokorejski parlament in se srečal z njegovim predsednikom Chung Sye-kyunom. Spregovorila sta predvsem o možnostih poglobitve bilateralnega sodelovanja med državama. Predsednik parlamenta Chung se je slovenskemu predsedniku zahvalil za uradni obisk v Republiki Koreji ter posebej za obisk olimpijskih iger, na katere je država gostiteljev zelo ponosna. Strinjala ste, da bo prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Republiki Koreji vezi med obema državama še utrdil in je dobra podlaga za vsestransko nadgradnjo sodelovanja.

Politično sodelovanje dveh prijateljskih in sorodno mislečih držav se krepi tako v bilateralnem kot multilateralnem pogledu, obisk na predsedniški ravni pa bo zagotovo dodatna spodbuda za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja, trgovine in investicij, kjer še obstaja neizkoriščen potencial. Eno od priložnosti pomeni Luka Koper, sta ocenila, saj omogoča najkrajšo in najbolj učinkovito povezavo Vzhodne Azije s srednjo Evropo. Predsednik republike je poudaril, da je zaradi spodbudne gospodarske slike in ugodnega investicijskega okolja Slovenija lahko zelo zanimiva partnerka za nove korejske neposredne investicije in povabil korejske investitorje na obisk.

Predsednik Pahor je dejal, da imata državi veliko skupnih točk in sogovornika sta se strinjala, da je zelo pomembno imeti prijatelje in da s prvim uradnim obiskom zagotovo odpiramo novo poglavje bilateralnih odnosov.

Predsednik južnokorejskega parlamenta Chung je slovenskemu predsedniku predstavil notranjepolitične razmere v Republiki Koreji in svoj pogled na aktualni razvoj odnosov s Severno Korejo. Sogovornika sta se strinjala, da je dialog ključen za pozitiven razvoj dogodkov na korejskem polotoku. Spregovorila sta tudi o odnosu Evropske unije do korejskega vprašanja, ob čemer je predsednik parlamenta izpostavil pomembnost vzpodbude za dialog s strani EU.

Svečano večerjo v čast slovenskemu predsedniku je gostil podpredsednik Parlamenta Republike Koreje Park Ju-seon.

Glavni del obiska se bo zgodil jutri, ko se bo predsednik Pahor sestal z gostiteljem, južnokorejskim predsednikom Moonom. V okviru obiska bo jutri med državama podpisan sporazum o socialni varnosti. Podpisali ga bosta slovenska ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in korejska zunanja ministrica Kang Kyung-wha. Predsednik republike bo uradni obisk zaključil z obiskom demilitarizirane cone na meji med Južno in Severno Korejo.

Uradni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je namenjen krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama in izmenjavi stališč o ključnih aktualnih mednarodnopolitičnih temah. Poglavitne teme bilateralnih pogovorov so krepitev dvostranskega in multilateralnega političnega sodelovanja, pregled gospodarskega sodelovanja in predstavitev gospodarskih načrtov vlade ter možnosti, ki so v Sloveniji na voljo južnokorejskim partnerjem in investitorjem. Pogovori so namenjeni tudi pregledu sodelovanja v Svetu za človekove pravice OZN, ki mu Slovenija letos predseduje, sodelovanju v okviru ustanove za krepitev človekove varnosti ITF, ter sodelovanje v okviru Blejskega strateškega foruma, na katerega je letos vabljena zunanja ministrica Kang Kyung-wha.

Predsednik Pahor se je v okviru uradnega obiska v Južni Koreji srečal s predsednikom Parlamenta Chung Sye-kyunom
Foto: UPRS

Predsednik Pahor je v okviru uradnega obiska obiskal južnokorejski parlament
Foto: UPRS