Lavrov prihaja v Slovenijo in za darilo prinaša ruski muzej v Mariboru

   maribor-8-juli-2014

Foto: Rade Bakračević (arhiv Štajerske novice)

Na delovnem obisku v Sloveniji bo danes ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Z gostiteljem, zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, bo govoril o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju in razmerah v svetu. Ministra naj bi podpisala tudi memorandum o ustanovitvi ruskega muzeja v Mariboru. Lavrova bo sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Erjavec in Lavrov se redno srečujeta približno enkrat letno. Nazadnje sta se sešla v Moskvi 12. oktobra lani. Odnose sta tedaj ocenila kot pozitivne, zlasti sta bila zadovoljna z napredkom v sodelovanju na področju gospodarstva in kulture.

Sodelovanje na področju kulture se bo najverjetneje še okrepilo z za danes predvidenim podpisom memoranduma o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za drugo svetovno vojno v Mariboru. Pri delu centra bo največji poudarek na raziskovanju boja obeh narodov proti nacističnim in fašističnim okupatorjem ter okupatorjevih zločinih. Projekt vzpostavitve centra je ocenjen na 2,5 milijona evrov, ki jih bo predvidoma zagotovila ruska stran.

Po napovedih zunanjega ministrstva se bosta Erjavec in Lavrov pogovarjala tudi o aktualnih razmerah v svetu, s poudarkom na Zahodnem Balkanu, reševanju ukrajinske krize in situaciji na Bližnjem vzhodu.

Lavrov, ki ga bo popoldne sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, bo iz Slovenije že danes odpotoval na dvodnevni obisk v Srbijo, kjer ima med drugim na programu srečanja s srbskim političnim vrhom.