Po letu dni od smrti akademika dr. Antona Vratuše – Vrana

Dan spomina »Pod Vranovo vrbo in hrastom«

dsc_7025

Glasbena skupina »Ethnotrip«

 V svojem 102. letu življenja je lani 21. februarja umrl akademik dr. Anton Vratuša – Vran, partizan prvoborec, soustanovitelj in častni član Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), ki ima svoj sedež na Petanjcih, v Občini Tišina v Prekmurju. Po letu dni je ta fundacija razglasila 21. februar za »Dan spomina na Vrana – akademika dr. Antona Vratušo« ter pripravila 23. februarja popoldne prvič spominsko prireditev pod naslovom »Pod Vranovo vrbo in hrastom«.

dsc_6998

  Slavnostna govornica dr. Vera Klopčič

Prireditev je potekala v Kulturni dvorani Občine Tišina pod vodstvom scenaristke tokratnega kulturnega programa, Irme Benko. V veliko zadovoljstvo občinstva so nastopile pevke Vokalne skupine »Iskrice« pod vodstvom Doroteje Omar Horvat,

dsc_7017

Vokalna skupina »Iskrice«

kot tudi četverica od petih članov glasbene skupine »Ethnotrip«, a spremljajoče besedilo sta interpretirala Gabrijela Granfol Peurača in Boštjan Rous. Slavnostna govornica na spominski prireditvi, ki sta se je udeležila snaha akademika dr. Vratuše Majda Vratuša ter nečak dr. Ognjen Cerović, je bila dr. Vera Klopčič.

dsc_6986

Prvič Dan spomina »Pod Vranovo vrbo in hrastom«

Vsem udeležencem je bila ob zaključku spominske prireditve predstavljena še druga izdaja vodnika »Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih«, ki je izšla v tisoč izvodih (74 strani) na dan tik pred tokratno prireditvijo.

dsc_7010

Kratki dokumentarni film o dr. Antonu Vratuši – Vranu

Filip Matko Ficko