ОДРЖАН ПРВИ ФОРУМ ДИЈАСПОРЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ

2018-02-23-i-24_prvi-forum-dijaspore_180_zipaphoto_borislav-zdrinja

ДАЛИБОР САМАЦ, ПРЕДСТАВНИК СРБА ИЗ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА СРБА СЛОВЕНИЈЕ, АКТИВНО САРАЂИВАО У РАДУ ФОРУМА.

ЦИЉ: ПРОНАЋИ ДЕФИНИЦИЈЕ И АДЕКВАТНЕ ОДГОВОРЕ НА АКТУЕЛНА ПИТАЊА И ИЗАЗОВЕ ПРЕД КОЈИМА СЕ НАЛАЗИ СРПСКИ НАРОД

2018-02-23-i-24_prvi-forum-dijaspore_125_zipaphoto_borislav-zdrinja

БАЊА ЛУКА 25. 02.2018 – Два дана одржавања Форума биће запамћена за сва времена. Коначно су Срби из дијаспоре и Срби из матице и Републике Српске дошли до закњучка, да, коначно, сами одлуче о својој судбини. Суштина окупљања је стварање амбијента за улагање дијаспоре у капацитете Републике Српске.

Форум је одржан 23. и 24. фебруара у Административном центру Владе Републике Српске на иницијативу и под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

Далибор Самац, члан председништва Националног Савета Срба Словеније учествовао је у раду комисије, која је проучавала економске потенцијале сарадње републике Српске и дијаспоре. Договор о сарадњи  значиће конкретизовање сарадње у читавом низу области, јер делегати сматрају да за то има простора и потребе, као и да везе народа Републике Српске и Дијаспоре то и захтевају.

2018-02-23-i-24_prvi-forum-dijaspore_129_zipaphoto_borislav-zdrinja

Такође је усвојен предлог Далибора Самца за устанављање регистра, у кога би били унешени подаци тако привредника из Републике Српске као и привредника дијаспоре, који би имали интерес да буду приказани у том регистру. Министар Петар Ђокић и председник привредне коморе Републике Српске  Борко Ђурић прихватили су предлог и обавезали се да ће урадити такав регистар.

2018-02-23-i-24_prvi-forum-dijaspore_133_zipaphoto_borislav-zdrinja

Рад форума 24.02.2018 почео је са пленарном седницом, где су се присутним обратили Милорад Додик, председник Републике Српске и Жељка Цвијановић, председница Владе Републике Српске.

Додик је у свом говору рекао, да ће кроз завршне документе Форума покушати дати одговор и на питања организовања Срба и чувања њиховог идентитета у Србији и Републици Српској као и у иностранству.

“Ово је прилика да упознамо дијаспору и са актуелним политичким питањима код нас и нашим опредељењем за регионалну и светску сарадњу. Ту смо да их упознамо и са економским потенцијалима РС-а и инвестицијама које планирамо да реализујемо у будућем времену”, рекао је Додик новинарима.

2018-02-23-i-24_prvi-forum-dijaspore_147_zipaphoto_borislav-zdrinja

Он је појаснио да то подразумијева и сарадњу са дијаспором у области науке и образовања, јер су многи наши људи, попут Николе Тесле и Милутина Миланковића некада, данас важни чланови академских заједница у земљама из којих долазе.

Додик је навео да је потребно обезбедити сарадњу јавних високошколских институција Српске и Србије са онима у којима раде наши људи из дијаспоре.

“Такође, Српска православна црква се показује као једна од најважнијих институција која окупља нашу дијаспору. То се показало веома важним и током распада бивше Југославије када су Срби сатанизовани тамо где живе”, рекао је Додик.

Он је захвалио представницима дијаспоре који су у протеклом времену хуманитарно помагали овдашњем народу у РС-у и Србији у тешким временима.

Делегати из Дијаспоре и Републике Српске расправљали су о привредним гранама где би дијаспора могла да инвестира, а нису изостали ни подаци о робној размени са земљама из Европске Уније, стопи пореза на добит и пдв-ју. Своје погледе су изнели  Горан Рачић, Подручна привредна комора Бања Луке, Петар Ђокић, Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске,  Борко Ђурић, Привредна комора Републике Српске, Драган Бараћ, представник дијаспоре из Немачке и Остоја Матић представник дијаспоре из Аустрије.

Истовремено са привредним панелом одржан је и Панел: КУЛТУРНО И НАУЧНО УМРЕЖАВАЊЕ СА ДИЈАСПОРОМ И ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ. Ту су се присутним обратили Проф. Др Боро Бронза, Филозофски факултет Бања Лука као модератор, Проф. Др Ранко Шкрбић, декан Медицински факултет Бања Лука, Арно Гујон НВО „Солидарност за Косово“ Француска-Србија,  Оливера Радовић, СПД „Привредник“, Хрватска, Др. Дарио Видојковић, Универзитет у Регензбургу.

Након форума учеснике је примио градоначелинк Козарске Дубице са сарадницима.

У наставку су учесници посетили Меморијални центар – спомен подручје Доња Градина. На том месту су у Другом светском рату Усташе одводили заточенике из концентрационог логора Јасеновац на егзекуције.

По повратку у Бања Луку је представник НССС, г. Далибор Самац разговарао са домаћином, председником Републике Српске  Милорадом Додиком и изручио му поздраве чланова Националног Савета Срба Словеније..