Akademija za 70-let MDSS Murska Sobota

dsc_7682

 Množična udeležba na akademiji, gostje v prvi vrsti

 

Slepi in slabovidni ob svojem jubileju izdali zbornik

Na spletnih straneh »Štajerske novice« smo že poročali o prvem organiziranju slepih in slabovidnih leta 1948 v Ljutomeru (prvih 25 članic in članov). Tako lahko trdimo, da je Pomurje neke vrste zibelka organiziranosti slepih in slabovidnih v Sloveniji, kajti prav letos se praznuje tovrstno sedemdesetletnico. V četrtek, 8. marca, so jo s slavnostno akademijo proslavili v Murski Soboti in sicer v prostorih hotela Diana v Murski Soboti. Prav v Murski Soboti je sedež tega društva (Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih), ki povezuje članstvo iz 27 občin na obeh bregovih reke Mure.

dsc_7689

Vojmir Prosen, predsednik MDSS Murska Sobota

Dvesto članic in članov je sedaj vključenih v številne dejavnosti MDSS, ki jih od leta 2015 kot predsednik vodi Vojmir Prosen, sicer doma v Radencih. O vseh teh dejavnostih lahko preberemo v jubilejnem zborniku, ki je izšel ob slavnostni akademiji v prostorih hotela Diana v Murski Soboti v četrtek, 8. marca, opoldne. Večino njih pa so predstavili na slavnostni akademiji, saj redno potekajo po programih in projektih MDSS (mešani pevski zbor, hoja z belo palico, igranje šaha in pisanje na pisalni stroj, recitacije, igranje različnih instrumentov, dramski prizori…). Tako so številni gostje na akademiji še dodatno lahko pohvalili delo te invalidske organizacije.

 dsc_7742

Matej Žnuderl, predsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije

V MDSS so ob tej priložnosti nagradili s priznanji svoje športnike: kot začetnica športne dejavnosti v društvu je prejela priznanje Jožica Kos, za 25 let igranja vrtnega kegljanja (večkratne državne prvakinje) so prejele priznanja Marija Jurančič, Silva Mlinarič in Milica Pongračič, Aleksander Sabo kot večkratni državni in evropski prvak v namiznem tenisu slepih ter Drago Potočnik kot član slovenske reprezentance v igri z zvenečo žogo (4. mesto na paraolimpijskih igrah v Atlanti 1996 ter 2. mesto na svetovnem prvenstvu v Madridu).

dsc_7722

Priznanje MDSS športnici Jožici Kos

Za odlično opravljeno delo v preteklosti so MDSS izrekli priznanja in čestitke med ostali tudi podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak,  predsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl, škof rimokatoliške cerkve v Murski Soboti msgr. dr. Peter Štumpf, častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji mag. Geza Erniša, predsedniki medobčinskih društev slepih in slabovidnih po Sloveniji, iz sosednje Madžarske in sosednje Hrvaške, predstavniki Lions klubov v Pomurju.

Filip Matko Ficko