»Cvetje v jeseni« za polepšanje praznika

dsc_7766

 Vokalno glasbena skupina »Cvetje v jeseni«

Dan žena še vedno v zavesti seniork in seniorjev

V četrtek, 8. marca popoldne, je prijateljska skupina (skupina starih ljudi za samopomoč) Fortuna, ki deluje v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci,  pripravila prireditev pod naslovom »Veselo za praznik«, a ne samo za stanovalke tega doma, pač pa tudi za stanovalce. V goste je bila povabljena vokalno glasbena skupina »Cvetje v jeseni«, katere članice in člani so seniorke in seniorji iz krajev Občine Tišina v Prekmurju.

Ob samem začetku popoldanske prireditve so se spomnili praznika, ki so ga nekoč, v svoji mladosti, redno praznovali. Dan žena oziroma »dan delovnih žena« je Mednarodni praznik žensk, ki ga v okrog sto državah po svetu praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Kot vemo, so ga v začetku praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner. Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, a pobudo za dan praznovanja je dala na Drugi mednarodni konferenci žensk leta 1910. Tako so ga prvič praznovali leta 1911 na Danskem, v Švici, Nemčiji in Avstriji, torej v okviru Avstro-Ogrske tudi v Sloveniji in sicer v Trbovljah. Kot Mednarodni dan žensk se 8. marec praznuje od leta 1917 dalje, kajti tedaj so se v Petrogradu, pozneje Leningradu, danes pa zopet v Sant Petersburgu v Rusiji, začeli protesti žensk.

In letos, na praznični dan za vsa dekleta, matere, žene, kot tudi babice, ki še vedno kaj dajo na tradicijo praznovanja Dneva žena, je bilo v DOSOR-ju torej izredno veselo. Igralo in pelo se je, vmes pa so bili nagovori, razmišljanja ter recitacije pesmi Franceta Prešerna, Karla Destovnika Kajuha, Toneta Pavčka, Ferija Lainščka in DOSOR-jeve stanovalke Brigite Živec. Svojo pesem je dodal tudi član skupine »Cvetje v jeseni« Ludvik Škaper, ki je prav letos izdal samostojno pesniško zbirko. Vse pesmi so bile namenjene predstavnicam ženskega spola, so pa prisluhnili tudi prisotni predstavniki moškega spola.

Članice in člani skupine »Cvetje v jeseni« igrajo in pojo ljudske, ponarodele ter narodno-zabavne melodije in pesmi, pa tudi izvirne prekmurske pesmi ter skladbe domačih avtorjev z levega brega reke Mure. Vse to so imeli na programu tudi za ženski praznik, ko so nastopili v razstaviščni avli DOSOR-ja. Vse od leta 2008 skupino vodi Ema Vezjak.  Prijateljska skupina Fortuna je skupini »Cvetje v jeseni« izročila posebno priznanje.

 Filip Matko Ficko

 

 

dsc_7769 dsc_7778 dsc_7785 dsc_7793