U NOVOM SADU POČELI „ANTIĆEVI DANI“

1-dalibor-rozic

Dalibor Rožić

Uz čaroliju poznatih stihova Miroslava Antića koje je u svom neponovljivom stilu kazivao Ratomir Rale Damjanović, danas (12. marta) u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, otvoreni su 11. „Antićevi dani”. Manifestacija koja ove godine nosi slogan po naslovu čuvene Mikine pesme „Psovke nežnosti”, trajaće do 16. marta i sadržaće veoma bogate programe posvećene slavnom pesniku. „Antićeve dane” zvanično je otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, a pozdravnu reč, kao organizator manifestacije, uputio je direktor Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) Bojan Panaotović.

2-hor-os-miroslav-antic

Hor OŠ Miroslav Antić.

Dalibor Rožić istakao je da su „Antićevi dani“ mnogo više od pukog sećanja i da se mnogobrojnim programima, u školama, bibliotekama i drugim ustanovama kulture, daje nova snaga Mikinim delima koja su neprolazna, kao i vrednostima koje je on svojim životom slavio.

-Pred nama je 11. izdanje manifestacije čija je misija, da na najlepši mogući način veliča lik i delo pesnika čije je nasleđe doprinelo pozicioniranju Novog Sada kao regionalnog i kulturnog centra i buduće Evropske prestonice kulture – rekao je Rožić i dodao: – Antić je sinonim za duh Novog Sada, grada pesnika, kreativaca i mislilaca. Svojim delima Antić nam i danas poručuje da je itekako bio svestan značaja uloge kulture u formiranju identiteta jednog grada. To je jedan od bezbroj razloga zbog kojih treba da slavimo Antićevo ime i predstavljamo ga generacijama budućih Novosađana, jer on je bio i književnik i slikar, novinar i filmski stvaralac –

3-ratomir-rale-damjanovic

-Ratomir Rale Damjanović.

Direktor KCNS Bojan Panaotović istakao je da je značaj ove manifestacije ogroman i da nadilazi Novi Sad „Jer veliki pesnici nisu samo novosadski, beogradski i srpski, već pripadaju evropskoj kulturnoj baštini”.On je dodao da će Kulturni centar Novog Sada tu manifestaciju uskoro predstaviti u Podgorici, Kotoru, ali i širom Balkana budući da interesovanje postoji…

U okviru programa svečanog otvaranja nastupili su recitator i književnik Ratomir Rale Damjanović koji je kazivao stihove Antićevih pesama, kao i hor OŠ “Miroslav Antić“.

Manifestacija „Antićevi dani“ održava se od 12. do 16. marta, na više lokacija u Novom Sadu. Na dan rođenja slavnog pesnika 14. marta, delegacija Grada zajedno sa najboljim učenicima iz osnovne i iz srednje škole u Novom Sadu, položiće vence na spomenik u Dunavskom parku, a istog dana u Dvorcu „Eđšeg“ biće otvorena izložba dečijih radova sa konkursa „Stvarajmo jedan novi svet“ posvećena pesniku. Poslednji dan manifestacije, 16. mart biće obeležen uručenjem nagrade „Miroslav Antić“ Nenadu Šaponji za zbirku pesama „Izgledam, dakle nisam“, koju je objavila poznata izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada.

 

Radomir Čubranović