Model Evropskega parlamenta mladih (MEP)

logogfml_mail
Na Gimnaziji FM v Ljutomeru od 13. do 18. aprila 2018
Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer se bo med 13. in 18. aprilom 2018 odvijala mednarodna konferenca Model Evropskega parlamenta mladih (MEP). Sodelovalo bo 90 srednješolcev iz devetih držav: Slovenije, Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nemčije, Italije, Bolgarije in Hrvaške. Delovni jezik zasedanja bo angleščina.

Otvoritvena slovesnost bo v nedeljo, 15. aprila 2018, med 8.45 in 11. uro v dvorani Športno izobraževalnega centra (ŠIC) Ljutomer. Navzoče bodo nagovorili: minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, predsednik prvega regionalnega MEP v Ljutomeru leta 2002 Niko Miholič, predsednik MEP Europe Gottfried Oehl, predsednik Generalne skupščine MEP 2018 Luka Hauko in ravnatelj GFML Zvonko Kustec.

Predsednik tokratne Generalne skupščine na Modelu Evropskega parlamenta mladih v Ljutomeru bo Luka Hauko, dijak tretjega letnika ljutomerske gimnazije. Slovensko delegacijo sestavlja šest dijakinj in dijakov GFML: Breda Gašparič, Lora Gržin, Živa Buzeti, Nikolaj Dervarič, Matija Šinko in Timotej Pukšič. Trije dijaki GFML so tudi predsedniki odborov, to so Urška Filipič, Meta Štuhec in Nino Erjavec. Mentorica slovenske delegacije in koordinatorica MEP-a za Slovenijo je profesorica Mojca Rižnar Nedeljko.
Delegati bodo razdeljeni v šest odborov: Odbor za kulturo in izobraževanje (bo obravnaval vprašanje sedanjega modela izobraževanja in zavedanja o tehnološko napredni družbi in kako se pripraviti na digitalno prihodnost); Odbor za gospodarske zadeve (se bo ukvarjal s porazdelitvijo prihodkov in bogastva in kako se naj svet in EU soočata s stopnjo tveganja revščine, ki med prebivalstvom narašča); Odbor za varnost in obrambo (se bo ukvarjal z varnostnimi vprašanji in kako zagotoviti učinkovito obrambo držav, ali naj EU vzpostavi podobno institucijo, kot je NATO); Odbor za enakost spolov (bo razpravljal o ženskah in enakosti med spoloma, podrobneje o preprodaji in trgovanju z ženskami ter nasiljem nad otroki in ženskami); Odbor za mednarodno trgovino (bo razpravljal o poštenem trgovanju s Kitajsko, in o tem, kako naraščajoč vpliv Kitajske vpliva na razvoj posameznih držav članic EU);
Odbor za regionalni razvoj (se bo ukvarjal z vprašanjem subvencij, dohodkovnih razlikah glede na regije, in višjo učinkovitostjo subvencij glede na regionalno pripadnost).
Generalna skupščina MEP 2018 bo v torek, 17. aprila 2018, v dvorani Športno izobraževalnega centra (ŠIC) Ljutomer. Med 9. in 12. uro se bodo sprejemale prve tri resolucije, med 13.30 in 16.45 uro pa še preostale tri resolucije. Zaključna slovesnost bo ob 17. uri. Resolucije, ki bodo plod petdnevnih razprav in konstruktivnega dela, se bodo poslale v Evropski parlament v Bruselj.
Filip Matko Ficko