РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ, СРПСКИ ВИТЕЗ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У БЕОГРАДУ

ЕКИПА „ШТАЈЕРСКИХ НОВИЦ“ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ НА ВЕЧЕРЊЕМ БОГОСЛУЖЕЊУ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У БЕОГРАДУ

Пише: Зорица Зец,

Београд: 6. април 2018 – Његовa Светост Патријарх српски Господин Иринеј служио је у саборној цркви у Београду, на Велики петак 6. априла 2018. са почетком у 16 часова вечерње богослужење са изношењем плаштанице са свештенством Саборне цркве Светог архангела Михаила у Београду.

У препуној цркви, на крају богослужења Његовa Светост Патријарх Иринеј обратио се сабранима беседом о Страдалном Петку и позвао све да се угледамо у врлинама и делима на Господа нашег Спаситеља.

Изношењу Плаштаниц присуствоали су главни уредник »Штајерских новица« , Српски Витез из Словеније Раде Бакрачевић и Здравко Мајсторовић задужен за светлописе.

***
Плаштаница је платно са извезеним или насликаним Христовим телом, непосредно после скидања са Крста.
Плаштаница се износи у току појања стиховних стихира на вечерњем богослужењу Великог Петка и полаже се увек заједно са Јеванђељем на средину храма на посебан сто.
Развој плаштанице је прилично сложен и доводи се у везу са развојем воздуха, великим входом и вечерњом службом Великог Петка.
Верни народ се клањао и целивао плаштаницу која се овога дана износи у свим православним храмовима на свих шест континената.
1 objava ·