VITEŠKO VEČE RADA BAKRAČEVIĆA U ZRENJANINU

VITEŠKO VEČE RADA BAKRAČEVIĆA U ZRENJANINU
PRIJATELJSKO VEČE SRBA I SLOVENACA

1-rade-bakracevic-srpski-vitez-za-sloveniju

Rade Bakračević, Srpski Vitez.

Zrenjanin, 2. april 2018 – Rade Bakračević, Srpski Vitez, glavni i odgovorni urednik „Štajerskih novica“ i predsednik Štajerske zajednice – Maribor večeras (12. april) održao je svojevrsno viteško veče u najvećem banatskom gradu Zrenjaninu i, po ko zna koji put, obeležio prijateljstvo srpskog i slovenačkog naroda putem udruženja „Štajerska zajednica“ iz Maribora i društva Slovenaca „Planika“ iz Zrenjanina na čelu sa Darkom Trkuljom, članom Izvršnog odbora.

2-bozidar-driniclevo-i-dragisa-simic

Božidar Drinić (levo) i Dragiša Simić.

Izuzetno veče druženja Srba iz Slovenije i Vojvodine i Slovenaca iz Banata začinio je srpski zdravičar Dragiša Simić, obznana knjige „Putevima srpske vojske“, projekcija filma autora Rada Bakračevića „Putevima pravoslavlja“ i uručivanje prestižne međunarodne nagrade „Štajerskih novica“ Aleksandri Čubranović, fotoreporterki elektronskog lista „“Štajerske novice“ od osnivanja. Svojevrsno Sabranje odlično je organizovao domaćin druženja novinar iz Zrenjanina Božidar Drinić inače saradnik „Štajerskih novica“ i Štajerske zajednice. Druženje je bilo u znaku snimanja emisije „Večeras zajedno“ Radio Beograda na Prvom programu i urednice ove emisije Dragane Živojnović.

3-aleksandra-cubranovic-prima-zlatno-pero

Dobitnica “Zlatnog pera Štajerske” Aleksandra Čubranović

Druženje je teklo iz aplauza u aplauz: najpre je goste banatskom zdravicom dočekao zrenjaninski glumac Joca Jašin, a potom je novinarka lista „Zrenjanin“ Branka Jajić (budući doktor nauka) govorila o velikom Banaćaninu Mihajlu Idvorskom Pupinu i začinila sve to svojom pesmom o ovom velikom svetskom i srpskom naučniku.

4-zorica-zec

Zorica Zec, čita pesme Rada Bakračevića

Dragiša Simić iz Mionice, autor poznate knjige „Zdrav Srbine, moj ponosu“ govorio je predivne stihove, zdravice i pevao. Posetioci su imali prilike da odgledaju 19 minuta filma „Putevima pravoslavlja“, autora Rada Barkračevića, a Zorica Zec, novinar, saradnica RTV Srbije, emisije „Večeras zajedno“ i „Štajerskih novica“ je govorila dve pesme Rada Bakračevića i iznenadila publiku lepotom stihova.5-branka-jajic

Branka Jajić.

Radomir Čubranović urednik Štajerskih novic za Vojvodinu i predsednik udruženja EUprogress iz Novog Sada je poklonio Radu Bakračeviću knjigu „Svetac kojeg smo poznavali – Patrijarh Pavle“, autora Đorđa Randelja koju je EUprogress izdao u saradnji s izdavačkom kućom „Prometej“ iz Novog Sada.

6-rade-bakracevic-prima-od-cubranovica-knjigu

Rade Bakračević prima knjigu od Radomira Čubranovića

Čubranović je takođe podsetio na njegov doprinos podizanja spomenika Mihajla Pupina na Bledu, gradu gde je Pupin počasni građanin.
Prestižnu internacionalnu nagradu „Zlatno pero“ koju godinama „Štajerske novice“ dodeljuju novinarima, književnicima, fotoreporterima i drugim stvaraocima širom sveta zemljacima u rasejanju, Rade Bakračević, predsednik Komisije za dodelu ovog priznanja je uručio Aleksandri Čubranović, fotoreporterki od osnivanja „Štajerskih novica“. Osim nagrade, tradicionalno joj je uručeno i umetničko delo slovenačkog pokojnog slikara prof. Lojze Logara.

7-zajednicki-snimak-ucesnika-sabranja

Zajednički snimak učesnika susreta Srba i Slovenaca.

Sabranje i viteško veče je završeno direktnim uključenjem Rada Bakračevića i Božidara Drinića u emisiju „Večeras zajedno“ i zajedničkom fotografijom učesnika…

Tekst : Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović