Člani Štajerske skupnosti iz Maribora povezujejo Srbe in Slovence

Zrenjanin: Srbsko-slovenski kulturni večer

 7-zajednicki-snimak-ucesnika-sabranja

 SKD Štajerska skupnost s člani iz Slovenije in Avstrije

Podelitev priznanja »Zlato pero Štajerske 2018«

dsc_1547-copy

Priznanja SKD Štajerska skupnost: »Zlato pero Štajerske«

 Zrenjanin, 14. april – Srbsko kulturno društvo »Štajerska (zajednica) skupnost« s sedežem v Mariboru, ki združuje članstvo iz pokrajin Štajerske v Sloveniji ter sosednje Republike Avstrije, izdaja spletni časopis »Štajerske (novine) novice«, vsa leta pa ga ureja Rade Bakračević, doma v Radencih, ki je tudi predsednik imenovanega društva, pohvali pa se lahko tudi z nazivom »Srbski vitez«.

2-bozidar-driniclevo-i-dragisa-simic

Novinar Božidar Drinić (levo) in Dragiša Simić, ljudski umetnik

V teh dneh se Rade Bakračević udeležuje različnih kulturnih srečanj v Vojvodini, kjer prebira svoje pesmi ter predvaja dokumentarni film »Po poteh pravoslavja«, ki ga je posnel v sodelovanju s članom iz svojega društva, tudi občanom kraja Radenci, Zdravkom Majstorovićem.

6-rade-bakracevic-prima-od-cubranovica-knjigu

 Rade Bakračević in novinar Radomir Čubranović

Sodelavec spletnega časopisa »Štajerske novice« iz Zrenjanina, novinar Božidar Drinić, je 12. aprila zvečer organiziral v Zrenjaninu (največje mesto Banata v Vojvodini) pravi srbsko-slovenski kulturni večer, ko so bili navzoči tudi člani slovenskega društva »Planika« iz Zrenjanina s članom izvršnega odbora društva Darkom Trkuljo.

3-aleksandra-cubranovic-prima-zlatno-pero

 Rade Bakračević in fotoreporterka Aleksandra Čubranović – “ZLATO PERO ŠTAJERSKE”

Za uvod v druženje je dramski igralec Joca Jašin predstavil značilno banatsko zdravico, novinarka časopisa »Zrenjanin« Branka Jajić pa je govorila o znamenitem Mihailu Idvorskem Pupinu, po rodu iz Banata, ki ima spomenik tudi na Bledu v Sloveniji.

dsc_5409

Središče Zrenjanina: Mestna hiša in cerkev svetega Ivana

Ljudski umetnik Dragiša Simić je recitiral svoje pesmi ter pel zdravice, a novinarka Zorica Zec (sodelavka RTV Srbija in tudi »Štajerskih novic«) je vsem predstavila nekaj pesmi Radeta Bakračevića. In prav njemu je Radomir Čubranović, predsednik Združenja EUprogress iz Zrenjanina (tudi sodelavec »Štajerskih novic«), izročil knjigo Đorđa Randelja »Svetnik, ki smo ga poznali – patrijarh Pavle«.

4-zorica-zec

Novinarka Zorica Zec bere pesmi Radeta Bakračevića

Po sklepu posebne komisije društva je predsednik SKD »Štajerska skupnost« Rade Bakračević ob tokratnem obisku v Vojvodini izročil mednarodno priznanje »Zlato pero Štajerske – 2018« fotoreporterki Aleksandri Čubranović kot vestni sodelavki spletnega časopisa »Štajerske novice«.

dsc_8858

Rade Bakračević, predsednik komisije za podelitev priznanja “Zlato pero Štajerske”

Ob priznanju pa tudi grafiko svetovno priznanega slovenskega akademskega slikarja in grafika Lojzeta Logarja, ki je večino svojega življenja preživel v Radencih. Enaka priznanja so namenjena še predsedniku Matice izseljenika i Srba u regionu Miodragu Jakšiću, generalnemu sekretarju Udruženja novinara Srbije Ninu Brajeviću ter prof. Vlastimirju Vujoviću, dopisniku spletnega časopisa »Štajerske novice« z Madžarske, izročeno pa mu bo v Budimpešti.

5-branka-jajic

Novinarka Branka Janjić o Mihailu Idvorskem Pupinu

Na srbsko slovenskem kulturnem večeru je bil prikazan tudi 19-minutni dokumentarni film Radeta Bakračevića in Zdravka Majstorovića »Po poteh pravoslavja«, celotno četrtkovo večerno dogajanje v Zrenjaninu pa je za popularno radijsko oddajo »Večeras zajedno (Nocoj skupaj)« na Radiu Beograd posnela novinarka Dragana Živojnović.

Filip Matko Ficko

Fotografije: Aleksandra Čubranović in Filip Matko Ficko