НОВИ ПОКРЕТ РОДОЉУБИ ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ – “РОД”

ФОТОРЕПОРТАЖА: РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ И ЗДРАВКО МАЈСТОРОВИЋ

После оснивања и регистрације Покрета РОДОЉУБИ ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ „РОД“  који су основали лидери дијаспора са свих континената у циљу заштите интереса српског расејања а такође заштите српских интереса у целини, дошао је ред на изборну скупштину  Сабора покрета „РОД“, који је одржан упериоду од 9 до 11 априла.

После дужег планирања, промишљања,  сусрета истомишљеника и искрених родољуба из дијаспоре и наше Отаџбине на стварању кровне политичке организације за целу дијаспору и Отаџбину, осмишљена је племенита идеја да је време да се уради нешто ново и потпуно другачије, да се створи нов политички ентитет дијаметрално различит од свих досадашњих и виђених облика политичког организовања.

Идеја да се створи једна врста Покрета који би представљао 5 милиона расејаних Срба по свим континентима и свим представницима и прогнаним Србима, као и у име становништва  Отаџбине, домишљена је у време васкршњих празника и добила свој прелиминарни профил, као терминолошку одредницу и назив који гласи : ПОКРЕТ „РОДОЉУБА ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ-РОД“.

Сдушно прихваћена та идеја да се може и мора створити нешто ново и другачије. Ово ј први пут да се искрени и доказани родољуби окупљају а без уобичајеног предзнака партијске идеологије социјалистичких идеја, идеја радикализма, либерализма, монархизма и демократизма по српском обичају.

Идеологија Покрета „РОД“ препознаје се у два кључна атрибута, у патриотизму или родољубљу, дакле у основном стубу сваког друштва у Породици као и бризи за добробит читавог српског националног бића.

Са великим заносом и романтизмом одабрани представници са свих континената учинили су први корак и дошли у домовину и са радошћу и песмом у срцу кренули ка светом месту Манастиру Мелешеви.

Већ деветог априла срдачно су дочекани у селу Бошњани и у тамошњој цркви, где нас је топло дочекао, примио и угостио један од нас, господин Драгиша Васиљевић. Представници Покрета РОД успут су обишли и знаменитости Лазарице и других места.

Уследило је релаксирано окупљање у хотелу Панорама и Златарски златник где је било дирљиво дружење. Видно задовољни што се РОД окупио, напросто смо се отимали за реч и журили да свако каже своју радост што можемо одмах дати своје идеје и своју помоћ како би та наша идеја Покрета могла да се реализује.

Већ сутрадан 10 априла кренули смо ка светом месту Милешеви, ка месту где су Срби пре осам векова кренули да створе своју прву српску државу и своје српско краљевство. Са тог истог места кренуо је и наш РОД у светој мисији да спашава ту исту отаџбину.

Били смо сви дирнути симболиком места на ком се налазимо. Увидели смо да су ту давно створени сви атрибути препознавања нашег идентитета, нашег језика, писма, историјем, цркве, наше територије. Кренули смо у одбрану нуклеуса наше Отаџбине, нашег Косова и Метохије.

 

 

 

После свете литургије у Манастиру Милешева, љубазни кустос указао нам је на знаменитости и историјски значај и улогу Манастира.

Представници РОД-а су узвратили симболичном пажњом поклонивши значајну, стару и вредну књигуСтаре српске повеље и писма, на коју смо се сви потписали и с благословом предали Манастирској библиотеци.

 

 

 

У оквиру ових лепих вокација, испред чувених зазиданих врата у порти Манастира кроз која је краљ прошао председник Драган Станојевић је прочитао припремљену и усаглашену Декларацију коју је РОД донео у циљу одбране окупиране српске земље, светог Косова и Метохије.

Треба напоменути да је то прва Декларација коју су донели предствници дијаспоре, тим самим се дијаспора укључила у друштвено политички живот Србије и изразила своје захтеве поводом актуелних и важних догађаја.

 

 

 

Декларација је јавни и значајан документ доступан у јавности из којег се виде наши чврсти ставови и другачија визија заштите наше земље, људи и светиња на окупираном Косову и Метохији.

 Ставови РОД-а су у многоме другачији и оштрији од званичних и сумњивих компромиса и пропуста и толеранције које у континуитету чине официјелне власти.

Из Декларације се упозорава да је наша циљна група са огромном снагом од 5 милиона Срба у расејању фактор који се убудуће неће моћи заобилазити, нити ће му се моћи кршити демократска права и игнорантски се односити према ставовима Покрета РОД.

У окриљу манастира проф.др.Здравко Малбаша је одржао предавање о Првом српском Codex-Diplomaticusu, који је нова референца за Савет за културу, науку и образовање у оквиру РОД-а. То је рукопис који демистификује лажи, крађе, кривотворења и фалсификовање српских најстаријих докумената и оригиналне а све у циљу одбране српског језика, писма и свих оних државотворних чинилаца српског националног бића.

Након свечаности у окружењу Манастира орни и надахнути вратили смо се послу. Одржана је Изборна скупштина Сабора РОД-а. На дневном реду су били избор председника, председништва, усвајање Декларације и друга питања.

На предлог Драгише Васиљевића из Аустрије и уз подршку свих оснивача,  једногласно и без дилеме изабран је председник Покрета РОД, уважени родољуб и бизнисмен из Русије и Украјине, Драган Станојевић. (Иначе је господин Станојевић  2013 године био изабран за Председника Скупштине Дијаспоре и Срба у Региону).

Након тога су изабрани чланови председништва:

  1. Борис Максимовић из Норвешке,
  2. Драгишa Васиљевић из Аустрије,
  3. Слободан Бенђo из Аустралије,
  4. Жељкo Вранеш из Енглеске,
  5. Ђурo Плавшић из Немачке.

 

У наставку делатности заживеће и остала тела, Савети по стручним областима, нормативна акта која треба још да се донесу, сва организација у вези са окупљањем чланства, организовањем канцеларија, представништава, одбора по државама и градовима Отаџбине.

Поједини чланови и учесници су били орни већ првог дана су предложили низ нових облика сарадње и будућих комуникација па је у том слислу изабрани председник Драган Станојевић прдложио да се установи термин годишњег окупљања. Истом идејом је узвратио и Боривоје Крекуловић из Швајцарске који нас је позвао за Петровдан на дане дијаспоре. Стане Рибич из Словачке је за исту идеју а професор Малбаша је предложио свој атеље и радионицу у његовој кући за састјање и уметничко-културне догађаје који ће промовисати културу нашег Покрета РОД.

Активности последњег дана сведоче да је РОД већ начео неке облике конкретне економске компоненте из Статута Покрета а оличено званично посети и састанку са председником општине Нова Варош, господином Радосавом Васиљевићем и његовим сарадницима.

Представници РОД-а су се упознали са туристичким и привредним потенцијалом овог краја са могућим пројектима и облицима сарадње са посебним освртом на планину Златар. Делегација РОД-а је обишла производне погоне неколико успешних привредника у овом крају,ради проналажења потенцијала за сарадњу и реализацију економских циљева покрета. Предложено је да се ти могући пилот-пројекти озваниче и забележе на следећим сусrетима у оквиру традиционалног Златар-феста као и у низу братимљења општина и са местима у којима живе предстaвници нашег Покрета РОД.

Ово су били само први, пионирски кораци, историјско померање и осмишљавање нашег постанка и настанка док не прерасте заиста у правом смислу у силу која ће бити ништа друго него ПОКРЕТ народа српског, покрет и гибање пет милиона расејаних Срба.

Даће Бог и уз Божији благослов, уз чисто родољубље, са чистим рукама и образима да кренемо за опште добро читаве дијаспоре и Отаџбине наше.