38. Maraton treh src

Najbolj srčen maraton v Sloveniji s svežimi novostmi

Foto: Rade BAKRAČEVIĆ

7

Nova startna ura teka na 5 km – Testeninka v hotelu Radin – 42 km za državno prvenstvo – Evropski pokal v nordijski hoji

RADENCI, 18. april 2018 – Priprave na najbolj srčen maraton v Sloveniji se približujejo ciljni črti, saj se bodo tekači in pohodniki 38. Maratona treh src na proge podali že čez dober mesec dni – v soboto, 19. maja. Organizatorji so poskrbeli za kar nekaj novosti, tako v tekmovalnem kot spremljevalnem programu. Prva popestritev prihaja na predvečer maratona, ko bodo udeleženci štartne številke lahko prevzeli  na testeninki, med novostmi pa je tudi sprememba startne ure teka na 5 km. Maraton treh src, ki že 38 let poteka pod pokroviteljstvom Radenske, bo letos prizorišče državnega prvenstva v maratonu, gostil pa bo tudi Evropski pokal v nordijski hoji. Tekaški praznik Radencev se bo zaključil v glasbenem vzdušju – z evrovizijsko Leo Sirk in priljubljeno skupino The Cock Tails.

im4_0636

Pred dobrima dvema letoma so v Radencih obudili tradicijo, s katero maratonska trasa prečka reko Muro in z njo državno mejo z Avstrijo. »Nova trasa in meddržavno povezovanje sta odlično sprejeti na obeh straneh meja, zato bodo tekači mejo ponovno prečkali kar štirikrat. Tako nadaljujemo s poslanstvom preseganja državnih mej, pa tudi mej svojih teles in duha. Letos stopamo korak dlje, saj smo tekaškemu dogajanju dodali še kulinarično-zabavno prireditev ob prevzemu štartnih številk. To je nedvomno prijetna popestritev za tekače in njihove spremljevalce ter dodaten razlog za obisk našega čudovitega Pomurja,« je ob predstavitvi novosti letošnjega maratona povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.

im4_0792

»Maraton treh src je postal tradicija, na kateri se srečujemo prijatelji in znanci iz sosednjih držav – tako tekači kot vsi tisti, ki uživamo v športno obarvanem dogajanju. Lani sem imel prijetno priložnost, da naznanim začetek tekmovanja ter z odra spremljam in spodbujam množico tekačev. Srčno vzdušje, ki je napolnilo startno-ciljno areno me je popolnoma prevzelo in verjamem, da bomo letos priča še enemu uspešnemu športnemu spektaklu,« je poudaril Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg.

»Z Maratonom treh src živi in diha celotna skupnost. Z množico tekačev in njihovih spremljevalcev, ki se zberejo v Radencih, se prebivalstvo naše občine skoraj potroji. Z leti je to postal tudi naš tradicionalni praznik, zato si za uspešno izvedbo maratona prizadevamo resnično vsi,« je vpetost maratona v lokalno okolje strnil Janez Rihtarič, župan občine Radenci.

im4_0567

Samostojni start za tekače na 5 km

Po lanskoletni osvežitvi proge na 5  in 10 km letos tekače Oazinega teka na 5 km in teka Radenska Naturelle na 10 km čaka še ena sprememba. »Pomembna novost je sprememba startne ure pri teku na 5 km. Tekači na 10 in 5 km letos startajo samostojno, tako da start na 10 km ostaja ob 9.10, start na 5-kilometrski progi pa se sedaj premika na 9.15,« pravi Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora maratona. Poleg teka na 5 in 10 kilometrov tekači lahko izbirajo med vsemi ostalimi, že tradicionalno uveljavljenimi progami, in sicer: veliki maraton Radenska Classic (42,195 km), polmaraton Radenska Light (21,098 km) ter tekmovanje v nordijski hoji (9 km). Nespremenjen ostaja tudi netekmovalni program, ki bo obsegal Veveričkin in Srčkov tek za otroke ter Pohod treh src.

im4_0850

42 km za državno prvenstvo

Med udeleženci se bodo številni tekmovalci pomerili v kraljevski disciplini – na 42 km trasi, ki letos šteje za državno prvenstvo v maratonu. Za stopnjevanje tempa bodo poskrbeli vrhunski domači in tuji udeleženci, med katerimi se organizatorji že veselijo nastopov državne podprvakinje Marije Vrajić iz Hrvaške in državne prvakinje Tünde Szabo iz Madžarske, dober rezultat pa prav tako pričakujejo od slovenskega predstavnika Roka Puharja, ki se še odloča na kateri trasi bo nastopil. Na 42-kilometrski progi boste lahko srečali tudi atlete svetovnega formata, kot sta tekača Mark Kipchumba ROTICH (Kenija) in Tamás NAGY (Madžarska), med ženskami pa Hellen Jepkosgei KIMUTAI (Kenija), Yunes Moraa ONYANCHA (Kenija). Polmaratona se bosta v ženski konkurenci udeležili tudi Zita KÁCSER (Madžarska), Ruth Chemisto MATEBO (Kenija), med moškimi pa Hillary Kiptum Maiyo KIMAIYO (Kenija) ter Abel Kibet ROP (Kenija).

im4_0990

Evropski pokal v nordijski hoji

Na maratonu v Radencih bo potekalo tudi tekmovanje za evropski pokal v nordijski hoji, ki se odvija pod okriljem European Nordic walking cup. Radenci so namreč letos vrisani na zemljevid ene izmed petih postojank evropskega pokala, kjer se lahko ljubitelji nordijske hoje preizkusijo v mednarodni konkurenci.

V Radence se odpravite že dan prej

Testeninka je odličen razlog, da se udeleženci in njihovi spremljevalci v Radence odpravijo že v petek, dan pred maratonom. »Vsak tekač s startno številko bo dobil testeninski obrok za tako imenovani “carbo loading” oziroma polnjenje zalog ogljikovih hidratov. Testeninko bo popestrila tudi dodatna kulinarična ponudba in živa glasba, kar je še razlog več, da se petkovega dogajanja na terasi hotela Radin udeležijo tudi spremljevalci tekačev in ostali gostje iz Pomurja.  Prepričani smo, da bo dogodek postal naša nova tradicija, s katero udeležencem maratona in njihovim spremljevalcem ponujamo odlično priložnost, da v Radencih preživijo čudovit konec tedna,« je eno od novosti, zanimivo tudi z vidika razvoja turizma, predstavila Vesna Maučec, direktorica hotelirstva v Zdravilišču Radenci.

im4_0709

Lea Sirk prihaja v Radence direktno z Evrovizijskega odra

Šport in zabava na Maratonu treh src že dolgo tečeta z roko v roki. Za zabavo bo tokrat poskrbela prav posebna gostja – Lea Sirk, ki bo na oder v Radencih stopila direktno po nastopu na Euroviziji, kjer se bo predstavljala z zmagovalno pesmijo Eme. Pred Leo bodo občinstvo zabavali domačini The Cock Tails, ki preigravajo funk, pop in rock’n’roll. To sta nedvomno dva odlična razloga, da udeleženci svoj obisk v Radencih podaljšajo dolgo v noč, v nedeljo pa se lahko sprostijo v Zdravilišču Radenci. Za vse udeležence so namreč pripravili poseben maratonski paket, ki ga je mogoče rezervirati do 8. maja.

Več kot tekmovalna prireditev

Organizatorji bodo Maraton treh src ponovno pospremili s kampanjo #NORCI na gibanje, saj je bila ta v preteklem letu odlično sprejeta. Pozitiven odziv potrjuje, da so se v sporočilu prepoznali vsi, ki so nori na gibanje, na tek. Maraton bo tako še naprej nosil sporočilo pozitivnega odnosa do zdravega in aktivnega življenjskega sloga, ki ga letos podpira tudi humanitarna nota. Z dobrodelno akcijo, ki že poteka na spletni strani maratona, potekala pa bo tudi na dogodku, organizatorji v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Gornja Radgona zbirajo sredstva, s katerimi bodo otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili počitnice na morju. Za del donacije bo poskrbela tudi dolgoletna partnerica Maratona treh src, Radenska.

im4_0363

Zadnji čas za priprave in ugodnejše prijave

Maraton treh src za številne tekače že tradicionalno pomeni priložnost za športno druženje, pa tudi preizkušanje lastnih meja. »Tekači imajo le še mesec časa, da poskrbijo za pravo fizično kondicijo, pri čemer ne smejo pozabiti na psihično pripravo. V okviru naših tedenskih petkovih vadb, ki jih brezplačno organiziramo v Radencih, se vzdušje znotraj skupine lepo stopnjuje in ni lepšega, kot je zadovoljstvo tekačev, ko dosežejo ali celo presežejo zadane cilje,« je priprave na Maraton treh src strnila osebna trenerka Andreja Zrnić, ki se ji tekači na skupinskih pripravah lahko pridružijo vsak petek, ob 17. uri,  v parku v Radencih.

Prijavnina na maraton, polmaraton, 10 km in 5 km je še do 18. aprila 2018 ugodnejša in znaša 29 evrov, za skupine nad 10 tekačev pa 27 evrov. Na  Maraton treh src se sicer lahko enostavno prijavite prek  www.maraton-radenci.si vse do 8. maja, po tem pa bo mogoča le še prijava na dan prireditve.

 

PREGLED ŠPORTNIH DOGODKOV 38. MARATONA TREH SRC – 19. maj 2018

TEKMOVALNE DISCIPLINE Dolžina Ura Startnina
Maraton Radenska Classic 42.195 m 9:00 38 EUR (do 8.5.), 60 EUR (na dan)
Polmaraton Radenska Light 21.098 m 9:00 38 EUR (do 8.5.), 60 EUR (na dan)
Tek Radenska Naturelle 10.000 m 9:10 38 EUR (do 8.5.), 60 EUR (na dan)
Oazin tek 4.875 m 9:15 38 EUR (do 8.5.), 60 EUR (na dan)
Nordijska hoja 9.000 m 8:35 26 EUR (do 8.5.), 35 EUR (na dan)
NETEKMOVALNE DISCIPLINE      
Pohod treh src 9.759 m 8:00 brezplačno
Veveričkin in Srčkov tek 300, 600 in 1000 m 16:00 5 EUR (do 12.5.), 10 EUR (18.5. in 19.5)