Literarni krožek na obisku likovne razstave

DOSOR-jevci so si ogledali Logarjev »Sarcophag (U.S.)«

dsc_8792

 Vabilo k ogledu likovne razstave

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, že vrsto let deluje literarni krožek, ki od časa do časa opravi tudi kakšno ekskurzijo. Skupinica (šesterica članic tega krožka in spremljajoči fotograf) literarnega krožka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci,  se je v sredo, 18. aprila popoldne, odpravila na ogled povsem novih poslovnih prostorov Občine Radenci.

dsc_9573

Pripoved o umetnikovem ustvarjanju

Tako je najprej ogled veljal likovni razstavi v dvorani v pritličju stavbe pod naslovom »Sarcophag (U.S.)«. Gre za 26 likovnih del, žal, že pokojnega akademskega slikarja ter grafika svetovnega formata Lojzeta Logarja, ki mu je bil podeljen naziv častnega občana Občine Radenci. O njegovem ustvarjanju v zadnjih letih življenja je govorila vdova po umetniku, Bea Baboš Logar, ki je tudi voditeljica literarnega krožka DOSOR-ja.

dsc_8555

 Razstava »Sarcophag (U.S.)« Lojzeta Logarja

Še posebej je spomnila na ta njegov zadnji slikarski opus pod naslovom »Sarcophag (U.S.)«, ko je že tudi sam avtor, Lojze Logar, ob ustvarjanju le-tega slutil svoj življenjski konec. Naslov del iz leta 2013 opominja na grški izvor besede, kajti sarkofag je pravzaprav kamnita skrinja za človeško truplo (hiša mrtvega) oziroma »pojedeno meso«. V oklepaju črki U. S. za besedico Sarcophag pa nekako asociirajo na demonsko vlogo Združenih držav Amerike (United States) v svetu ter povezavo z njo oziroma njenemu nasprotovanju, ki se je izrazilo z zrušitvijo »dvojčkov« v New Yorku.

Sledil je še ogled ostalih novih prostorov Občine Radenci, v sejni sobi 1 pa so se še enkrat lahko ob izobešenih grafikah spomnili na Lojzeta Logarja ter njegovega sovrstnika, pisatelja in pesnika Kajetana Koviča (tudi njemu je bil podeljen naziv častnega občana Občine Radenci), s teksti njegovih pesmi: Rumena pesem, Rdeča pesem, Zelena pesem in Bela pesem.

 

Filip Matko Ficko