SLOVENAČKA ŠTAJERSKA SVA U ZNAKU SRPSKOG FOLKLORA.

p1020289

Srpsko veče u Mariboru pod imenom: »Igraj, zaigraj«

Maribor. 22. aprila – Juče je Maribor bio »srpsko« mesto. 8000 Srba, koji već godinama žive u Mariboru i ostalih 110.000 drugih državljanja (uglavnom Slovenaca) imalo je tu čast, da im članovi Srpskog kulturnog društva Maribor prirede veče folklora za pamćenje. Članovi, ovog jednog od najaktivnijih srpskih društava iz Slovenije godinama prikazuju deo srpske kulture žiteljima ovog dela Slovenije. Svake godine prirede u gradu na Dravi najveći srpski kulturni spektakl pod imenom: »Igraj zaigraj«.

p1020362

Velikoj predstavi srpske kulture u Mariboru, pored velikog broja predstavnika kulturnih društava iz Slovenije i Austrije, prisustvovala je i Ivana Jakšić, prvi savetnik ambasade Republike Srbije u Sloveniji.

img_8740

Folkloristi SKD Maribor, drugoplasirani na evropskom prvenstvu srpskog folklora, na takmičenju u Portorožu 2017 sa sinoćnim koncertom prikazali su vrhunski kvalitet. Prema rečima Nedeljka Popovića, predsednika društva; »Članovi folklorne sekcije SKD Maribor, ove godine, juna meseca u Banja Luci, na takmičenju evropskih folklornih grupa boriće se za prvo mesto jer prema nekim ocenama srpskih koreografa, imamo kvalitet i postoji mogućnost da zauzmemo prvo mesto među evropskim društvima«.

img_8756

Na njihovom koncertu kao gosti nastupili su: »AKUDUNS Sonja Marinković« iz Novog Sada, Rusko društvo »Kalinka« iz Hrvatske i Varaždinski folklorni ansambl.

img_8776

Veliko srpsko veče SKD Maribor, posle obaveznog dvosatnog programa nastavljeno je velikom zabavom koja je trajala do ranih jutarnjih sati.

Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆ