NASTAVLJA SE SARADNJA SRBA IZ SLOVAČKE I ŠTAJERSKE

stane-ribic-5-5-2018

Anica Ribič, Rade Bakračević, Stane Ribič

DESET GODINA USPEŠNE SARADNJE

Radenci, 5. maja – Srbi iz slovenačke i austrijske Štajerske proslavili su, danas, u poznatom slovenačkom turističkom kraju Radenci jubilej – deset godina veoma uspešne saradnje sa Srbima iz Saveza srpskih društava prijateljske države Slovačke.

Danas su, na poziv Rada Bakračevića, predsednika Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora stigli u Radence: Stane Ribič, predsednik Saveza srpskih društava Slovačke i Anica Ribič, predsednica Srpskog kulturnog društva iz Bratislave.

U prijateljskom razgovoru predstavnici Srba iz Slovačke i Slovenije analizirali su desetogodišnju saradnju i dogovorili se, da nastave uspešnu saradnju. Dogovoreno je da se nastavi međusobna saradnja u kulturi i sportu i da se zajedničkim akcijama povežu sa Srbima iz matične domovine.

Usvojen je predlog Staneta Ribiča, da se septembra ove godine organizuje u Bratislavi susret Srba iz Štajerske zajednice, koji bi sa svojim članovima literarne sekcije predstavili deo srpske kulture. Pored pesnika iz Štajerske zajednice usvojen je predlog, da članovi foto sekcije u slovačkom gradu Trnavi u isto vreme organizuju izložbu svojih fotografija, koje su napravili na Svetoj Gori Atos u Grčkoj. Dva člana foto sekcije društva: Rade Bakračević i Zdravko Majstorović predstaviće svoje fotografije na kojima su zabeleženi detalji srpske carske lavre manastira Hilandar.