Premier dr. Cerar v Sloveniji gosti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska

Ljubljana, 6. maj 2018 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar na delovnem obisku gosti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Na srečanju je največ pozornosti namenjeno evropski prihodnosti držav Zahodnega Balkana, migracijski in azilni politiki EU in drugim evropskim temam, kot so vprašanja prihodnosti ekonomske in monetarne unije, brexit in pogajanja o večletnem finančnem okviru EU. Premier Cerar je gosta tudi seznanil z zadnjimi dogajanji v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, sogovornika pa sta se dotaknila tudi notranjepolitične situacije v Sloveniji pred prihajajočimi volitvami. 

Predsednik Evropskega sveta Tusk je nedavno opravil krajšo turnejo po nekaterih državah Zahodnega Balkana, premier Cerar pa je konec aprila gostil srečanje voditeljev v okviru Pobude sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Sogovornika sta strnila zadnje vtise, sploh z vidika priprav na Vrh EU – Zahodni Balkan, ki bo sredi maja v Sofiji. Premier Cerar je poudaril stališča Slovenije, da je prihodnost držav Zahodnega Balkana v okviru Evropske unije in pozdravil zadnje odločitve Evropske komisije, vključno s priporočili za začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo in Albanijo ter novo širitveno strategijo za države Zahodnega Balkana. Premier je še izpostavil, da sta največja izziva v regiji šibka vladavina prava in slab ekonomski položaj, zaradi katerega prihaja do visoke brezposelnosti, manka perspektive za mlade in posledičnega bega možganov. Predsednika Tusk in Cerar sta izmenjala tudi poglede o situaciji v posameznih državah v regiji.

Predsednik slovenske vlade je sogovornika seznanil, da se število migrantov na t.i. balkanski migracijski poti krepi. Ob tem je poudaril pomen skupnega koordiniranega in pravočasnega odziva na evropski ravni, ki ga Slovenija vseskozi zagovarja, in izpostavil ukrepe, kot so sporazumi z državami na poti, kadrovsko in finančno pomoč tem državam in poudarjanju pomena spoštovanja mednarodnih obvez. »Kolega Tusk je v preteklosti pokazal veliko razumevanje za slovenske argumente in politično odločnost, da smo težke odločitve v preteklosti skupaj že izpeljali,« je dejal dr. Cerar v izjavi medijem, in izrazil prepričanje, da bo tako tudi tokrat. 

Premier Cerar je gosta tudi seznanil z dogajanjem na področju implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Pred junijskimi parlamentarnimi volitvami je predsednik vlade predsedniku Tusku predstavil notranjepolitično situacijo v Sloveniji in mu zagotovil, da bo v tem času Slovenija še naprej ostala politično in ekonomsko stabilna država, na katero lahko evropski partnerji računajo. To je ocenil kot dosežek tega mandata, kar potrjujejo tudi nedavni podatki Evropske komisije, ki uvrščajo Slovenijo med najhitreje rastoča gospodarstva v evrskem območju, z dobrimi obeti v prihodnje. Premier Cerar je dodal, da to ni samoumevno in da v tem pogledu ni vseeno, kdo bo vodil slovensko vlado v prihodnje.

Predsednik Tusk bo svoj delovni obisk nadaljeval na delovni večerji s svojim gostiteljem v Piranu. Govorila bosta o reformi Skupnega evropskega azilnega sistema (CEAS), o katerem na evropski ravni potekajo pogajanja. Slovenija tu zagovarja stališče, da je reforma nujno potrebna, in podpira vsa prizadevanja, da pride so skupne, pravične in primerne odločitve o prenovi dublinske ureditve, ki bo delovala v praksi. Po oceni premierja je ključen element reforme solidarnost do oseb, ki mednarodno zaščito zares potrebujejo. Govorila bosta tudi o poglabljanju evropske ekonomske in monetarne junije, o kateri je govora v okviru evroskupine, Sveta EU in Evropskega sveta, ter drugim aktualnim vprašanjem, kot so brexit, večletni finančni okvir EU in enotni digitalni trg.