NOVOSADSKIM PENZIONERIMA URUČENE PENZIONERSKE KARTICE

1-slavko-imric-milos-vucevic-zoran-dordevic-i-dragana-kalinovic-s-leva

Slavko Imrić, Miloš Vučević, Zoran Đorđević i Dragana Kalinović s leva.

May 8, 2018

Danas (8. maj) u svečanoj sali novosadske Gradske kuće uručene su prve penzionerske kartice novosadskim penzionerima. Narednih dana više od 72.000 penzionera najvećeg vojvođanskog grada dobiće „svoje“ kartice. Na taj način će Novi Sad postati drugi grad u Srbiji koji će penzionerima predati na korišćenje ove isprave koje zamenjuju penzioni ček, ali koje će, prema najavama gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, obezbediti i povlastice i popust u trgovinama, pozorištima, muzejima, supermarketima, u javnim ustanovama i gde god postoji mogućnost uštede.

2-gradonacelnik-milos-vucevic-i-ministar-zoran-dordevic

Gradonačelnik Miloš Vučević i Ministar Zoran Đorđević

Svojevrsnoj svečanosti u Novom Sadu, pored predstavnika “trećeg doba”, prisustvovali su: ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović,  direktor Pokrajinskog PIO fonda Slavko Imrić i direktor Filijale PIO fonda Novi Sad Ilija Šakić.

3-ministar-dordevic-upredaje-karticu-penzionerki-anki-copic

-Ministar Đorđević predaje karticu penzionerki Anki Ćopić

Pozivam sve penzionere da se jave filijali PIO fonda u našem gradu i da preuzmu kartice, jer će im one olakšati funkc

ionisanje i ostvarivanje onih benefita koji im pripadaju kao penzionerima. Ovo pokazuje da država, resorno ministarstvo i PIO fond vode računa o međugeneracijskoj solidarnosti i da to nije samo načelno deklarisano, nego predstavlja suštinu politike od republičkog do lokalnog nivoa. Želim da pozovem sve društveno-odgovorne kompanije, institucije i ustanove da se pridruže Gradu Novom Sadu kako bismo napravili paket podrške penzionerima, imajući u vidu da uz ove penzionerske kartice imamo stvorene uslove da omogućimo čitav niz novih mera podrške penzionerima, kao što su popusti za razne proizvode i usluge. Svih prethodnih godina odlično sarađujemo sa Udruženjem penzionera Novog Sada, a kao lokalna samouprava podržavamo i Gerontološki centar i trudimo se da ulažemo u druge vidove socijalne zaštite, kao što su projektno finansiranje i otvaranje novih klubova penzionera u svim delovima grada – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

4-pepuna-svecana-sala-gradske-kuce

Pepuna svečana sala Gradske kuće.

Na pitanje novinara da li uvođenje penzionerske kartice znači da više nema potrebe za daljom izradom i implementacijom senior kartice u Novom Sadu, gradonačelnik Vučević kaže da se od senior kartice definitivno odustaje:

Poslušao sam ministra i zahvalan sam mu na mogućnosti da napravimo uštede u budžetu. Bio sam u dilemi da li da nastavimo sa pripremama da uvedemo senior karticu, ali sada više nema potrebe za tim. Sa dobrim paketom popusta, učinićemo mnogo za naše penzionere-, rekao je  gradonačelnik Novog Sada.

5-veliki-interes-medija

Veliki interes medija

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je Novi Sad drugi u Srbiji u kojem je započet proces podele kartica za penzionere koji će Vlada Republike Srbije sprovoditi u celoj zemlji. On je naglasio da će svi penzioneri dobiti kartice, a da je ideja ministarstva da se pokrene inicijativa koja bi podrazumevala to da svaka lokalna smaouprava obezbedi penzionerima određene pogodnosti i popuste.

6-za-uspomenu-zajednicki-snimak-penzionera-i-zvanica

Za uspomenu zajednički snimak penzionera i zvanica.

Direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović naglasila je da je standard procesa izrade kartica zbog sigurnosti podataka bio izuzetno visok, a da je samo Zavod za izradu novčanica mogao da odgovori na tako visoke zahteve, te da Zavod štampa kartice i garantuje zaštitu podataka o penzionerima iz PIO fonda.

Kao dokaz da su penzioneri, stariji građani više neće morati da prilažu penzioni ček već će tu funkciju preuzeti penzionerske kartice. Kartice će izrađivati PIO fond i biće besplatne, a njihovom upotrebom korisnici će jednostavnije i bezbednije dokazivati svoj status i koristiti pogodnosti koje im status penzionera omogućuje, a da pri tom potpuno zaštite lične podatke. Kartice se sukcesivno izrađuju za postojeće korisnike prava, a dinamika njihove štampe je utvrđena prema opštinama.

 

                  Tekst:Radomir Čubranović

                  Fotografije: Aleksandra Čubranović