Murska Sobota: Slovesnost pri Spomeniku zmage

Proslavitev 9. maja – Dneva zmage nad fašizmom

Na Trgu zmage v Murski Soboti, pri veličastnem Spomeniku zmage, ki so ga prav letošnjo pomlad obnovili, je na Dan zmage nad fašizmom, 9. maja dopoldne, potekala spominska slovesnost. Pred številnimi prapori veteranskih organizacij ter množico obiskovalcev so se zvrstili tudi številni govorniki.

Vse je pozdravil župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, za njim pa veleposlanik Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani dr. Doku Zavgajev s sodelavci. Sledil jima je predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota Evgen Emri, a za njim predstavnica Društva Slovenija – Rusija. Svoj govor je dodal še podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Po nagovorih so vsi k Spomeniku položili vence, mladi iz Moskve, ki jih je bilo kar 60, pa so prispevali cvetje – rdeče nageljne.

Nagovori, venci in cvetje so bili namenjeni žrtvam 2. svetovne vojne, ko je v boju proti fašizmu in nacizmu padlo 27 milijonov državljanov tedanje Sovjetske zveze, padlo pa je tudi 30 tisoč slovenskih partizanov. Slednji so bili del partizanskega osvobodilnega gibanja v Jugoslaviji in tako sta sestavni del Spomenika zmage kipa dveh vojakov iz brona: brata kiparja Boris in Zdenko Kalin sta portretirala partizana (portret partizana, slovenskega slikarja Nandeta Vidmarja) in vojaka Rdeče armade (portret sovjetskega poveljnika leta 1945 v Murski Soboti). Napisi v slovenskem in ruskem (zapis v cirilici) jeziku pravijo: »Večna slava vam osvoboditeljem narodov iz fašističnega mračnjaštva« – »Slava vaših del ne mine, ne zbledi na vekomaj« – »Večna slava junakom padlim v boju za svobodo in neodvisnost bratske Sovjetske zveze in Jugoslavije«. Torej spomenik z napisi še stoji, čeprav imenovani državi (Sovjetska zveza in Jugoslavija) več ne obstojita.

Ob tem se lahko spomnimo: Enote sovjetske Rdeče armade so že 1. aprila 1945 prispele na ozemlje Prekmurja ter dva dni pozneje osvobodile Mursko Soboto. So pa boji ob reki Muri ter ob mejni rečici Kučnici (frontna črta Radgona – Ženavci oziroma Bad Radkersburg – Jennersdorf) potekali še nadaljnji mesec dni in je tu padlo okrog 500 pripadnikov Rdeče armade, katerih ostanke so najprej želeli položiti v kostnico Spomenika zmage, a so jih pokopali na pokopališču v Murski Soboti. Tem žrtvam so cvetje k Spomeniku zmage položili tudi najmlajši, veliko njih tudi v uniformah nekdanjih pripadnikov Rdeče armade ter s fotografijami padlih. Ker posmrtnih ostankov padlih niso položili v kostnico Spomenika zmage je po slovesnosti na Trgu zmage sledila še slovesnost pri grobnici Rdečearmejcev na pokopališču v Murski Soboti ter pri tamkajšnjih spominskih obeležjih prekmurskih oziroma slovenskih partizanov.

Besedilo: Filip Matko Ficko

Fotografije: Rade Bakračević