PREDSTAVNICI RAZVOJNE AGENCIJE GORENJSKA U VLADI VOJVODINE

 

razgovori-su-protekli-u-srdacnoj-i-radnoj-atmosferi

Razgovori su protekli u srdačnoj i radnoj atmosferi.

Danas (10.maj) se u Pokrajinskoj vladi AP Vojvodine Ognjen Bjelić, Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, sastao sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije Gorenjska, Slovenija. Vođeni su razgovori o osnaživanju društvenog, i ekonomskog razvoja institucija iz Vojvodine i Gorenjske kao i  jačanju procesa regionalne saradnje.

Tema razgovora bili su i  kulturni, privredni i turistički potencijali Vojvodine koja je, kako je u razgovoru istaknuto, atraktivan partner za kreiranje zajedničkih projekata koji bi bili od obostranog interesa.

Ognjen Bjelić je upoznao goste iz Slovenije sa radom i nadležnostima Sekretarijata, i primerima projekata sufinansiranih iz sredstava EU koji su realizovani na teritoriji AP Vojvodine.

Sagovornici su se saglasili da će poseban akcenat biti na izradi zajedničkih projekata na transnacionalnim programima imajući u vidu to da i Slovenija i Srbija  imaju pravo učešća u ovim programima.

U okviru trodnevne posete potpisan je i Protokol o saradnji  između  Regionalne razvojne agencije Gorenjske i Fonda „Evropski poslovi“, kojim je stvoren pravni  okvir za nesmetanu saradnju u oblasti obrazovanja, turizma, jačanja regionalnog  i lokalnog razvoja i  zajedničkog učešća u  projektima koje finasiraju evroski fondovi.

Tokom susreta sa predstvanicima Fonda „Evrospki poslovi“ dogovorena je stručna poseta polaznika Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“ Sloveniji, koja će biti realizovana tokom juna 2018. godine. Cilj saradnje u ovoj oblasti,  je da se polaznici upoznaju sa primerima uspešnih projekata sa teritorije Slovenije iz oblasti turizma (posebno banjskog turizma), ruralnog razvoja, poljoprivrede i drugih.

Inače, predstavnici Regionalne razvojne agencije Gorenjska, su tokom boravka u Novom Sadu održali  niz sastanaka i sa predstavnicima Razvojne agencije Vojvodine, Fondacije Novi Sad 2021 i Regionalne razvojne agencije Srem.

Radomir Čubranović