Св. Спиридон – заборављени чудотворац

  

У четвртак, 10. маја 2018. године у 19 сати, отвoрена је изложба “Св. Спиридон – заборављени чудотворац” аутора Сузане Миловановић, музејског саветника – историчара и Александра Петијевића, музејског саветника – етнолога. Изложбу је отворио др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Као сегмент националне нематеријалне културне баштине, изложба  Св. Спиридон  – заборављени чудотворац даје историјски осврт o Св. Спиридону, кипарском епископу из 4. века – од најранијих биографских података, преко житија и историјата његових моштију, закључно са историјатом и токовима распростирања његовог култа.

Као сегменти овог култа на изложби су представљене  иконе и копије фресака, као и храмови посвећени Св. Спиридону, заштитнику бројних заната и еснафа, помораца и бродова. Осим богослужбених  књига и  црквеног текстила, на изложби су представљени и портрети помораца и предмети везани за историју поморства као и еснафска писма и цеховски документи занатлија.

Изложбом се скреће пажња на традицију поштовања светитељевих моштију и култ овог светитеља у народној традицији  као заштитника деце, маслина и стоке, али и на постојање српских сребрних вотивних прилога у Цркви Св. Спиридона на Крфу и успомене и сведочанства српске војске на Крфу у годинама Првог светског рата.