MURAL MIHAJLA PUPINA – IDVORSKOG NA NOVOSADSKOM BULEVARU PUPINA

1-dalibor-rozic-sa-autorima-murala-mihajlo-pupin

Dalibor Rožić sa autorima murala Mihajlo Pupin.

Oslikavanje murala sa likom Mihajla Pupina – Idvorskog na istoimenom novosadskom bulevaru bliži se kraju. Taj projekat je inače deo je programa manifestacije ”Dani američke kulture u Novom Sadu” koja se realizuje u saradnji Grada Novog Sada i ambasade SAD.

Radove na oslikavanju murala obišao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji izjavio da ulična umetnost ima važno mesto u kulturi grada, i da je veliko zadovoljstvo ugostiti umetnike svetskog ranga i dodao:

– Novi Sad je mesto delovanja umetnika iz celog sveta u okviru brojnih manifestacija na koje smo ponosni. Otvorenost za međunarodnu saradnju jedna je od odlika naše multikulturalne sredine, a ”Dani američke kulture u Novom Sadu”  je manifestacija koju podržavamo i veoma mi je drago što su rezultati tog projekata ovako vidljivi za sve građane, i na opšte zadovoljstvo. Mihajlo Pupin jedan je od naših velikana čija su dela od značaja za ceo svet, i možemo samo biti zadovoljni što smo mu i na ovaj način odali počast. On je dobar deo života proveo u Njujorku, i sada su Njujorčani u Novom Sadu oslikali ovaj imponzatni mural. Cilj Evropske prestonice kulture, ali i cilj Uprave za kulturu Grada jeste da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života, uz uključivanje građana u društveno-kulturne procese– .

2-mural-ce-krasiti-strogi-centar-novog-sada

Mural će krasiti strogi centar Novog Sada.

Mural je delo troje umetnika, od kojih je jedan Novosađanin – Uroš Štrboja i dvojac iz SAD, Martališa Martarita i Dister Rondon iz Njujorka. Gosti iz Amerike, koji su stvarali u brojnim evropskim i svetskim gradovima, kažu da su oduševljeni Novim Sadom i da će sigurno ponovo doći. Podsećamo da je naš urednik za Vojvodinu Radomir Čubranović bio koproducent prvog srpskog animirano-dokumentarnog filma „Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti“ koji je doživeo veliki uspeh i višemilionski broj gledalaca, a film je sponzoriosao upravo Grad Novi Sad.

U okviru ovogodišnjeg izdanja manifestacije ”Dani američke kulture u Novom Sadu” u subotu 12. maja u skejt parku u Novom Sadu biće održano takmičenje u vožnji skejta, a učesnici dolaze iz cele Srbije. Deo programa Manifestacije promoviše stend-ap komediju, pa će večeras u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu nastupiti poznati komičar Srđan Dinčić.

 

Aleksandra Čubranović