Slovenija brani lovoriko vinarjev v nogometu

dsc_0909

5. evropsko prvenstvo vinarjev nogometašev 2018 v Sloveniji

Slovenija brani lovoriko vinarjev v nogometu

VINO EURO 2018 v Goriških Brdih, Mariboru in Pomurju

Slovenska reprezentanca vinarjev v nogometu bo na letošnjem 5. evropskem prvenstvu vinarjev v nogometu kot prva reprezentanca ta naslov branila na domačih tleh. Leta 2016 so namreč v Nemčiji že  tretjič zmagali na tovrstnem tekmovanju. Sicer pa so sodelovali leta 2010 v Italiji (neuradno srečanje šestih reprezentanc vinarjev v Toscani), 2011 na Madžarskem (Sloveniji 1. mesto), 2012 v Avstriji (Sloveniji 1. mesto) in 2014 v Švici (Sloveniji 4. mesto).

dsc_0911

 V vinski kleti Kompasa Pomurje v Murski Soboti

V Sloveniji bo 5. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu potekalo v dneh od 29. maja do 2. junija, spremljalo pa ga bo tudi svetovno prvenstvo vinarjev (In vino victoria – V vinu je zmaga), kar so predstavili 10. maja na posebni tiskovni konferenci v prostorih vinske kleti Kompasa Pomurje v Murski Soboti. Tako se bo letos Slovenija predstavila kot športna, vinska, turistična in poslovno zanimiva država, ki skrbi tudi za dvig vinske kulture.

dsc_0913

Norma Bale, priznana organizatorka »Salonov traminec«

Letos  bo na 5. evropskem prvenstvu vinarjev v nogometu (VINO EURO 2018) sodelovalo osem nogometnih ekip vinarjev: Slovenije, Avstrije, Češke, Italije, Madžarske, Nemčije, Portugalske in  Švice, s skupno 200 igralci – vinarji. Po že opravljenem žrebu, ki je bilo 17. novembra 2017 na 20. slovenskem festivalu vin v Ljubljani, bodo v skupini A v Goriških Brdih igrale ekipe Avstrije, Češke, Italije in Portugalske, v skupini B pa v Mariboru Slovenija, Madžarska, Nemčija in Švica.  Tekme za 5. in 7. mesto se bo odigrale na nogometnem stadionu v Beltincih, a tekma za 3. mesto ter veliki finale (za medalje), pa na stadionu Fazanerija v Murski Soboti.

Ob nogometnem bo potekal tudi ekskluzivni mednarodni vinski festival (VINO EURO festival), kjer bo predstavljenih 300 vin iz 150 vinskih kleti oziroma vinarjev, med slednjimi jih bo 80 svetovno priznanih. Zato bodo tudi tekme potekale na »vinskih« lokacijah: Goriška Brda, Maribor, Pomurje (Radgonsko-kapelske gorice, Lendavske gorice). To so na tiskovni konferenci potrdili: Danilo Steyer (predsednik Evropskega prvenstva), Aleš Križnar (direktor Evropskega prvenstva), Rado Stojanovič (predsednik vinskega festivala), župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko in direktorica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci Elica Horvat.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko