Slovenski vinarji pripravljeni na obrambo evropskega naslova!

Slovenski vinarji pripravljeni na obrambo evropskega naslova!

Za bralce Slovenskih novic ugodno potovanje z vlakom na finale VinoEuro 2018 in mednarodni vinsko-kulinarični festival v Prekmurje; Ambasadorja prvenstva Matjaž Kek in Ivo Daneu

Čeprav je vsakomur jasno, da naša majhna država nikoli ne bo gostila evropskega ali svetovnega nogometnega prvenstva to ne pomeni, da tudi na sončni strani Alp ne morejo biti velika tekmovanja z okroglim usnjem. In po nedavnem evropskem prvenstvu v futsalu, nas kmalu čaka nova nogometna poslastica. Dobra dva tedna pred pričetkom največjega nogometnega dogodka na svetu, 21. Svetovnega prvenstva, ki bo med 14. junijem in 15. julijem v Rusiji, kjer žal ne bo naše reprezentance, bo tudi Slovenija v znamenju mednarodnega nogometa. Slovenija, po vsej svoji vertikali, od Italije do Madžarske bo namreč gostila 5. Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, ki bo na sporedu od torka, do sobote, 29. maja do 2. junija. Torek, sreda in četrtek so namenjeni predtekmovanju, ki bo potekalo v dveh predtekmovalnih skupinah, petek je namenjen polfinalom, sobota pa odločilnima tekmama za končne uvrstitve, kjer bosta v ospredju tekmi za tretje in prvo mesto.

Prav gostiteljica Slovenija, trikratna zmagovalka EP, brani naslov evropske prvakinje, ki ga je leta 2016 osvojila na 4. EP v Nemčiji. Zraven bodo še reprezentance: Avstrije, Italije, Madžarske, Nemčije, Švice, Češke in Portugalske. V sklopu VinoEuro2018, kot so poimenovali prvenstvo, bodo organizirali tudi ekskluzivni mednarodni vinski festival, na katerem bodo gostje imeli priložnost poskusiti odlična vina gostujočih držav. Festival se bo odvijal pred stadionom Fazanerija v Murski Soboti, na finalni dan prvenstva (tekma za 3.mesto in veliki finale), 2.6.2018. Ko gre za evropsko vinarsko brcanje so Slovenci zgodba zase, saj so osvojili tri od štirih dosedanjih naslovom, enkrat pa so bili prvaki Nemci. O vsem tem so v vinski kleti podjetja Kompas v Murski Soboti, na posebni tiskovni konferenci, katero je vodila mag. Norma Bale, spregovorili: predsednik Vinske reprezentance Slovenije Danilo Steyer, direktor VinoEuro2018 Aleš Križnar, predstavniki mest gostiteljic, soboški župan, dr. Aleksander Jevšek, mariborski podžupan Sašo Pelko in predstavnica občine Beltinci Elica Horvat ter vodja omenjenega vinsko-nogometno-kulinaričnega festivala Rado Stojanović. Tako bodo vrhunski vinarji iz osmih držav pet dni svojo osnovno ali ljubiteljsko dejavnost zamenjali za hobi – pomerili se bodo v nogometu. Vse se je začelo pred osmimi leti (2010), ko so se vinarji iz šestih držav srečali v Toskani in pripravili turnir. Ravno dovolj zanimivo je bilo, da so se dogovorili, da bodo organizirali evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc. To je bilo že leto pozneje na Madžarskem in Slovenija je osvojila prvo mesto ter prvič postala evropska prvakinja. Ta uspeh so naši vinarji ponovili še leto pozneje v Avstriji, kjer so se sodelujoči dogovorili, da se bodo odtlej dobivali vsaki dve leti. Leta 2014 so imeli Slovenci malo smole, saj so v Švici osvojili le četrto mesto. A že čez dve leti so se vrnili na sam vrh. V nemškem Mainzu so spet osvojili naslov evropskih prvakov. Zmaga je bila še toliko slajša, saj so v velikem finalu s 3:2 premagali domačine Nemce, in to pred skoraj 15.000 gledalci.

S tem je prišel čas, da bi Slovenci organizirali EP. Pod vodstvom predsednika Danila Steyerja in podpredsednika Stojana Ščurka so poprijeli za delo in sedaj se že lahko začne. Igralo se bo v dveh predtekmovalnih skupinah, prva v kateri bodo Italija, Portugalska, Avstrija in Češka, bo tako igrala v Goriških Brdih, druga (Slovenija, Madžarska, Švica, Nemčija) pa v Mariboru. Udeleženci se bodo nato preselili v Pomurje, kjer bodo igrali v Beltincih, Rakičanu, Bakovcih in Murski Soboti, kjer bo vrhunec v soboto, 2. junija, ko bosta na stadionu Fazanerija tekma za tretje mesto in seveda veliki finale. Skupaj bo odigranih 18 tekem po nekoliko prilagojenih pravilih nogometne igre. VinoEuro 2018 je po prepričanju organizatorjev je veliko več kot samo EP vinarjev, saj tam ne bodo samo brcali žoge. Kot rečeno bo pod sloganom In Vino Victoria (V vinu je zmaga) zaključni dan, 2.6. med 11. in 21. uro, potekal vinski festival, kjer bo poskrbljeno za kulinarična razvajanja in degustacije vrhunskih vin (ne le za udeležence, ampak tudi za obiskovalce), na katerih bodo zlasti gostitelji predstavili najboljše, kar premore Slovenija, svoje pa bodo primaknile še gostujoče ekipe. Organizatorji bi s prvenstvom radi prikazali Slovenijo mednarodni javnosti ne le kot športno, ampak tudi kot vinsko, kulinarično in turistično zanimivo deželo, prav tako poslovno zanimivo.

Na prvenstvu bo nastopilo več kot 200 igralcev iz osmih držav, ki bodo zastopali približno 150 priznanih vinskih kleti in vinarjev, med katerimi bo več kot 80 svetovno znanih, ki bodo v pokušnjo ponudili več kot 300 vin. Zanimivo je, da se prav vsi igralci res ukvarjajo z vinarstvom, kljub temu pa je med njimi veliko izvrstnih nogometašev. V nemški reprezentanci je, denimo, vinar, ki je do 35. leta igral v nemški prvi zvezni ligi, po smrti očeta vinarja pa je nogometno kariero zamenjal za delo na domačem posestvu. V slovenski reprezentanci kaže omeniti Tima Lo Duco, Janeza Aljančiča, Boštjana Žnuderla, Mateja Vračka in Gregorja Goričana, ki so igrali ne le v slovenskih mladinskih in članskih ligah, ampak tudi v tujini, nekaj posebnega pa je še pet sinov podpredsednika vinarske reprezentance Slovenije Stojana Ščurka: Primož, Matjaž, Tomaž, Uroš in  Nejc, ki je opustil obetavno kariero v ajdovskem klubu. „Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu 2018 v Sloveniji želimo izkoristili kot platformo za dvig vinske kulture v državi in se predstaviti kot izjemna turistična destinacija – vinsko, kulinarično, turistično. Prvi cilj, kot gostitelj prvenstva je, da mednarodni javnosti pokažemo Slovenijo kot športno /vinsko/ turistično in poslovno zanimivo deželo in se hkrati dokazati kot odličen organizator. Drugi cilj je, pripraviti pravila igre in smernice za financiranje in organizacijo dogodka Evropskega prvenstva vinarjev, pod eno znamko – Vino Euro in poenotenje odgovornosti in pravic organizatorjev prvenstev – pripraviti Pravilnik o organizaciji prvenstev, ter postaviti »Evropsko zvezo/odbor« za prvenstva vinarjev“, je med drugim dejal Aleš Križnar, ki bi ob koncu bil zadovoljen, če bi se finančno poslovanje dogodka končalo s pozitivno ničlo, tekmovalni pa z novim naslovom.

A to gotovo ne bo tako enostavno, saj so naši nogometaši dobili zelo težko skupino, s čem se strinja trudi selektor reprezentance, Sebastjan Rojs: „Slovenija, Nemčija in Madžarska so kot tri najmočnejše ekipe na prvenstvu skupaj v predtekmovalni skupini. Eden izmed favoritov se bo moral od medalj posloviti že po skupinskem delu. Tako se bomo morali še bolje pripraviti na turnir, da pridemo vsaj kot drugi iz skupine v polfinale. V skupni A pa pa sta Češka in Portugalska kot novinki in neznanki, kar je tudi zanimiv razplet plesa kroglic”. Eden nosilcev igre slovenskih vinarjev Tim Lo Duca pa dodaja: „Saj nam tudi tujci niso verjeli, da smo v ekipi res zgolj vinarji, ko pa so preverjali naše “rodovnike”, pa so ugotovili, da nič ne goljufamo in da je temu res tako.”

Prav Matej Vračko je bil s šestimi goli najboljši strelec EP vinarjev pred dvema letoma v

Nemčiji. „V Meinz smo šli, ko smo že vedeli, da bomo pripravili EP 2018 in nam ga bo lažje

organizirati, če bomo iz Nemčije prišli kot prvaki. Prišli smo v finale, v Mainzu je bilo na stadionu

za 45.000 gledalcev 15.000 večinoma nemških navijačev, mi pa smo zmagali s 3:2 z zadnjim golom v 93. minuti. Sanjsko“!

Da bi vse teklo kot po maslu, bo s svojo ekipo poskrbel direktor prvenstva Aleš Križnar, ki se je izkazal že pri uspešni organizaciji evropskega prvenstva v košarki v Sloveniji, k širjenju glasu o dogodku pa bosta prispevala še ambasadorja prvenstva Matjaž Kek, nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance, in Ivo Daneu, legendarni košarkar. Na svoje prvenstvo so povabili tudi Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA. Ogled vseh tekem bo brezplačen, le za zaključek v soboški Fazaneriji bo treba odšteti po deset evrov, za ta denar pa bodo obiskovalci dobili dva bona za degustacijo vin in enega za hrano. Da bi ogled finala omogočili kar največ ljubiteljem nogometa, Slovenske novice, v sodelovanju s Slovenskimi železnicami pripravljajo posebej vlak, ki bo iz Ljubljane v Mursko Soboto popeljal navijače in vse druge, ki bodo to želeli…