OTVOREN 85. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

4-prepuna-aula-novosadskog-sajma-na-otvaranju

Prepuna aula Novosadskog sajma na otvaranju.

Danas (utorak, 15. maj) u Novom Sadu je počeo najveći i najstariji u jugoistočnoj Evropi -85. Međunarodni poljoprivredni sajam koji je trajati do ponedeljka 21. maja. Ove godine zemlja prijatelj je Francuska, a tu su još i izlagači iz Indije, Italije, Austrije, Češke, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Austrije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Izraela, Kine, Španije,Tunisa i drugih. Predstaviće se 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

1-sajam-sa-najvecom-tradicijom-u-jugoistocnoj-evropi

Sajam sa najvećom tradicijom u jugoistočnoj Evropi.

 Ministar Nedimović je naglasio da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu simbol srpske poljoprivrede i poželeo organizatorima mnogo uspeha, da manifestacija nastavi da raste iz godine u godinu, kako bi rasla poljoprivreda. On je naglasio i da se posle osam godina Vlada Srbije izborila za otvaranje fondova EU IPARD u Srbiji i pozvala poljoprivrednike da konkurišu za ta sredstva.

2-francuska-zemlja-prijatelj-ovogodisnjeg-sajma

Francuska zemlja prijatelj ovogodišnjeg Sajma.

Prisutnima su se, prilikom svečanog otvaranja Sajma, obratili i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni,  ministar klimatskih promena i životne sredine UAE Tini El Zubeidi i generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković koji je istakao da je Međunarodni poljoprivredni sajam ogledalo agrara i da pruža uvid u najaktuelnije teme i trendove u toj privrednoj grani, što je važno i za domaće tržište, ali i za širi region.

3-branislav-nedimovic-i-tini-el-zubeidi-daju-izjave

Branislav Nedimović i Tini EL Zubeidi daju izjave…

Grad Novi Sad će i ove godine nastupiti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u hali „Master“ Novosadskog sajma. Na tom štandu će se u narednim danima, između ostalog, predstaviti i grad pobratim iz Ruske federacije – Nižnji Novgorod i Gradska uprava za provredu.

5-brojni-novinari-iz-raznih-zemalja

Brojni novinari iz raznih zemalja.

– Novi Sad je i ove godine domaćin jedne od najprestižnijih sajamskih priredbi, a samim tim i mesto na kojem će biti predstavljena najnovija dostignuća iz oblasti agrara, mesto na kom će naši domaćini moći da vide, da nauče, ali i da kupe, a naši privrednici da postignu poslovne dogovore i još bolju vezu sa kolegama, ne samo iz regiona, već i iz brojnih zemalja širom sveta-, rekao je, pored ostalog, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

6-generalni-direktor-sajma-mr-slobodan-cvetkovic

generalni direktor Sajma mr Slobodan Cvetković.

Već po dugogodišnjoj tradiciji Sajam će okupiti  i ove godine najznačajnija imena iz sfere agro biznisa. To je prilika da se prikažu noviteti ali i prikupe saveti i znanja iz poljoprivrede. Inače, posetioci, posebno poljoprivrednici, biće u prilici i da kupe novu mehanizaciju po znatno povoljnijim – sajamskim uslovima.

8-tini-el-zubeidi-ministar-iz-ujedinjenih-arapskih-emirata

Tini EL Zubeidi ministar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za izložbu poljoprivredne mehanizacije koja čini trećinu otvorenog izlagačkog prostora, svake godine je izuzetno interesovanje posetilaca. Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljo-mehanizacije na sajmu će nastupiti sa 20 članica.

9-vuk-radojevic-pokrajinski-sekretar-za-poljoprivredu

Vuk Radojević Pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Pre svečanog otvaranja Sajma potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Memorandum su potpisali  ministar Nedimović i ministar klimatskih promena i životne sredine Ujedninjenih Arapskih Emirata Tini El Zubeidi.

10-ambasador-republike-francuske-frederik-mondoloni

ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni.

-Mi ćemo ove godine investirati 30 miliona evra, a pripremamo projekte u vrednosti od 40 miliona evra-, izjavio je ministar Nedimović i naglasio da je  sporazumom regulisana oblast bezbednosti hrane, ta oblast je važna za izvoz srpskih proizvoda na tržište UAE. Kako je ministar  istakao, sporazum definiše i investicije koje se u poljoprivredi već dešavaju, ali i one koje će se tek dešavati.

11-ministar-poljoprivrede-sumarstva-i-vodoprivrede-branislav-nedimovic

ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Zubeidi je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se nalazi u Srbiji i istakao da odnosi njegove i naše države jačaju, naglasivši da UAE postaju strateški partner Srbije posebno kada je reč o investicijama u oblasti poljoprivrede.

Pre potpisivanja memoranduma, Nedimović i Zubeidi su imali bilateralni sastanak i posetili štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U godini u kojoj Novosadski sajam obeležava 95 godina postojanja, za posetioce 85. poljoprivrednog sajma u poklon nagradnoj igri pripremljena su i dva traktora i roto freza.

Kapije sajma otvorene od 9 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara, kolektivne 400, dok će 200 dinara biti za penzionere, decu od 7 do 12 godina, kao i đake i studente u kolektivnim posetama. Petak je tradicionalno rezervisan za porodični dan, kada će roditelji sa decom do 16 godina sajam moći da posete po ceni jedne ulaznice od 600  dinara.

 

                             Tekst: Radomir Čubranović

                             Fotografije: Aleksandra Čubranović