Radgončanom nihče ne more »do živega«

dsc_2091

Zbor enajstih ekip pri Treh gracijah v radenskem parku ob 8. uri

 

Ali gredo letos jeseni v Postojno po peto državno lovoriko ?

Ekipa tekmovalk in tekmovalcev Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Gornja Radgona je doslej osvojila že štiri naslove državnih prvakov na preverjanjih znanj in usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. In nič posebnega ni bilo, da je na letošnjem regijskem tekmovanju Pomurja zopet osvojila prvo mesto ter lahko ob tem pričakujemo, da gredo letošnji jesen na državno tekmovanje že po peto lovoriko ?

dsc_2126

Skulptura je postavljena v čast obiska Josipa Broza Tita leta 1966

Sicer pa je v soboto, 2. junija, potekalo 24. (tekmovanje) preverjanje znanja in usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije za Pomurje v Radencih, v parku, kjer bo še pred koncem tega meseca »zraslo« Mačje mesto.

 

dsc_2124

Žreb startnih številk

Organizatorji so bili: Uprava RS za zaščito in reševanje – Izpostava Murska Sobota, RKS – Območno združenje Gornja Radgona in Občina Radenci, sodelovalo pa je skupno 11 ekip:  sedem ekip Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije v kategoriji A, ena srednješolska ekipa v kategoriji B ter tri ekipe Civilne zaščite in Rdečega križa iz tujine v kategoriji C.

dsc_2180

 Nudenje prve pomoči ponesrečencu

Pri skulpturi »Tri gracije« v radenskem parku (kip postavljen v spomin na obisk nekdanjega predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita leta 1969 v Radencih) župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predstavnik Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije Alojz Kovačič ter poveljnik CZ za Pomurje Martin Smodiš. Na različnih lokacijah v radenskem parku so bila 4 delovna mesta, kjer so ekipe CZ in RK opravile preizkus znanja in usposobljenosti, kot tudi 4 predstavitvena mesta.

dsc_2125

Poročali so (od leve): Dani Mauko, Rade Bakračević in Filip Matko

Ob zaključku, ob 14.30 na istem zbornem mestu, je potekala razglasitev rezultatov (tekmovanja) preverjanja znanja in usposobljenosti ekip CZ in RK, kjer je zelo dobro oceno podala dr. med. Edith Žižek Sapač. V konkurenci A (ekipe CZ in RK) je zmagala ekipa RKS OZ Gornja Radgona I. (3078 točk) pred ekipo RKS OZ Ljutomer II. (2954) ter pred ekipo RKS OZ Ljutomer I. (2938). V konkurenci B (srednješolske ekipe) je bila zmagovalec kot edina ekipa GFM Ljutomer (2629), a v konkurenci C (ekipe iz tujine) je zmagala ekipa Rdečega križa Čakovec – Hrvaška (2940) pred ekipo CZ Örseg/Goričko/ Raab – Madžarska (2394) ter pred ekipo CZ Lenti – Madžarska (2254). V igrah na predstavitvenih točkah je zmagala ekipa RKS OZ Ljutomer I.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko