100 let združitve Prekmurcev s slovenskim narodom

Leto 2019 (1919) bo zanimivo verjetno po vsej nekdanji Jugoslaviji

dsc_2321

Prva seja Programskega sveta UŠF

Prihodnje leto se bo slovesno praznovalo stoto obletnico priključitve Prekmurja k matičnemu slovenskemu narodu in zatorej so predvidene številne prireditve, še posebej bodo zanimiva srečanja strokovnjakov s področja zgodovine in znanstvenikov na različnih zborovanjih in simpozijih. Verjetno pa bo leto 1919 zaznamovano tudi v ostalih deželah nekdanje Jugoslavije, kajti po 1. svetovni vojni so precejšnja ozemlja nekdanje Avstro-Ogrske pripadla Kraljevini SHS (pozneje Kraljevina Jugoslavija).

O tem je tekla beseda na prvi seji Programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF – sedež ima fundacija v vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih) pod vodstvom predsednice dr. Klaudije Sedar.

dsc_2324

Župan Občine Velika Polana Damijan Jaklin

v prostorih Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti, 4. junija letos. Ob bližajoči stoletnici združitve Prekmurcev s slovenskim narodom, kar se bo slavilo prihodnje leto, namreč potekajo številne priprave in UŠF pripravlja mednarodni simpozij na to tematiko, seveda z udeležbo številnih strokovnjakov oziroma znanstvenikov. Predvideva se postavitev spominskega obeležja na Trgu zmage v Murski Soboti, pa tudi v Ljubljani na Kongresnem trgu – simbolično v bližini spomenika »Sidro«. Tako ne bo šlo le za eno osrednjo, večjo, prireditev v državi, pač pa bi naj slovesnosti potekale skozi vse leto. Tudi za pisanje magistrskih in doktorskih nalog na to temo se bo pozvalo absolventke in absolvente slovenskih univerz.

 

 dsc_2327Koordinator EPK Lendava 2025 Dejan Süč

Letos se proslavlja 110-letnica rojstva pisatelja Miška Kranjca in vse dosedanje aktivnosti v domači Občini Velika Polana je predstavil župan te občine Damijan Jaklin (ponatis knjige »Strici so mi povedali«,  pohod »Po Miškovi poti«, »Miškova trgatev«, »Miškov lugaš«…). V spomin povezanosti in sodelovanja dr. Vaneka Šiftarja in Miška Kranjca bo letos jeseni, meseca oktobra, v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih zasajena vinska trta – samorodnica z brajd dvorišča Miškove domačije v Veliki Polani – »Miškov lugaš«.

Podpora UŠF se daje tudi kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025 in koordinator teh aktivnosti oziroma predpriprav Dejan Süč je predstavil dosedanje aktivnosti, o podrobnejšem programu sodelovanja pa bo tekla beseda o tem na skupni seji obeh programskih svetov, UŠF in EPK Lendava, še pred koncem tega meseca.

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih se daje velik poudarek tudi spominu in opominu na vojne grozote iz časov 2. svetovne vojne. Zato bo jeseni v Vrtu, s koncertom pevke Lare Jankovič, obeležena letošnja 70-letnica ustanovitve Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.

Filip Matko Ficko