Predsednik Pahor ob dnevu Primoža Trubarja: “Slovenci smo že pol tisočletja narod kulture”

Ljubljana, 8. 6. 2018 |

Kot ob vseh državnih praznikih je tudi ob današnjem dnevu Primoža Trubarja Urad predsednika Republike Slovenije pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je obiskalo blizu 150 obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika Republike Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta uvodoma obiskovalce sprejela v Veliki dvorani, kjer je predsednik Pahor državljankam in državljanom ter Slovencem doma in po svetu čestital ob prazniku. V svojem nagovoru je poudaril, da je današnji praznik eden izmed tistih, ki se jih Slovenci premalo zavedamo, čeprav obeležuje eno izmed najdaljših tradicij slovenstva, katere nestor je Primož Trubar. “Trubar nam je dal besedo in knjižni jezik,” je dejal predsednik Pahor in spomnil tudi na letošnjo obeležitev Cankarjevega leta in v tej luči poudaril pomembnost počastitve korenin naše kulture. “Prav je, da smo ponosni na našo dolgo in slavno tradicijo. Že pol tisočletja smo narod kulture, ki je znal zavarovati svoje pravice. Danes se spominjamo te slavne preteklosti in se veselimo prav tako slavne prihodnosti,” je čestital predsednik republike in se zahvalil obiskovalcem, da so obiskali Predsedniško palačo in ponosno proslavili praznik.

Praznični kulturni program so pripravili učenke in učenci Osnovne šole Primoža Trubarja in Glasbene šole Ribnica, enota Velike Lašče. Posvetili so ga spominu na utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika in letu evropske kulturne dediščine, ki ga obeležujemo letos.

V nadaljevanju so si vsi obiskovalci ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja, ki jim je skupaj z gospo Pečar v svoji pisarni odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Z zanimanjem so si ogledali menjavo častne straže Garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred glavnim protokolarnim vhodom v Predsedniško palačo.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu Primoža Trubarja
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu Primoža Trubarja
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu Primoža Trubarja
Foto: Daniel Novakovič/STA