U ČETVRTAK 14 JUNA POČINJE NOVOSADSKI FESTIVAL VINA “INTERFEST”

1-pogled-na-trg-slobode-za-vreme-vinske-svetkovine

Pogled na Trg Slobode za vreme vinske svetkovine.

Novi Sad, 13, juni 2018 – Sutra u Novom Sadu počinje 15. Međunarodni festival vina “Interfest”. Ovaj omiljeni novosadski festival održaće se na tradicionalnom mestu u strogom centru najvećeg vojvođanskog grada – na Trgu slobode i trajaće do 16. juna u društvu sa najkvalitetnijim vinima. Predstaviće se 100 izlagača. Kako najavljuju organizatori, izložbeni deo će, kao i svake godine, upotpuniti kvalitetan muzički program. Interfest je prvi međunarodni skup vinara u Srbiji koji traje već 15. godinu i koji je najveći festival ove vrste ne samo u Srbiji nego i u okruženju.

2-belo-ili-crveno-vino-uvek-prija

Belo ili crveno vino uvek prija.

Interfestom, svi dobijaju tri vinska dana na poklon, da razmene iskustva, uče, ponove dobre i izbegnu loše poteze, eksperimentišu sa novim, oprobaju se na međunarodnom tržistu i, nadasve, uživaju u dobrom vinu.

Ova svojevrsna svetkovina vina – Interfest je tokom godina postojanja, izrasla u jednu od najprepoznatljivijih manifestacija Novog Sada, ali i Srbije. Sada organizatori sa ponosom ističu da su, širokim pristupom i profesionalnim odnosom prema ciljevima koje su na početku odredili, izrasli u privredno-turističku manifestaciju koja ima svoj odjek i svoju vernu publiku ne samo u Srbiji, nego i u svim okolnim zemljama. Učesnici dolaze iz svih delova Srbije, ali i iz svih zemalja u okruženju i šire. Po broju vinarija, kvalitetnih i u svetu priznatih vina, po broju vinske publike, vinskih stručnjaka i prezentatora, kao i različitih manifestacija koje su se razvile – ova manifestacija je uspešna i poznata.

3-dobra-vina-uvek-privlace-publiku

Dobra vina uvek privlače publiku

Kao i svih ovih prethodnih 14 godina, dolaze internacionalni vinski prijatelji iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, kao i vina iz Italije, Francuske, Španije, Portugala, Čilea i Austrije. Interfest ove godine donosi pred svoju publiku više od 500 vinskih etiketa iz 10 zemalja i biće pravi praznik za sve.

Naravno, i ove godine, pored vrhunskih vina, očekuju posetioce i kvalitetne rakije, ali i probrana gastro ponuda, najkvalitetniji suhomesnati proizvodi, sirevi i drugi delikatesi koje se slažu uz vino i pomažu da gutljaji lako klize.

Kao prepoznatljiva turistička manifestaija u okviru Dunavske rute, Interfest će ove godine biti festival na kojem će se predstaviti učesnici koji su deo projekta prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija Central Danube Tour. Spremaju se i nekoliko iznenađenja, zanimljivih stručnih radionica i panela na aktuelne vinske teme tokom dana, a za muzički program u okviru festivalskih večeri se i ove godine pobrinuo Aleksandar Dujin.

4-pij-malo-pij-dobro

Pij malo pij dobro

Što se tiče srpskih vina posetioci će videti i probati najkvalitetnija vina koja su na nedavnim renomiranim takmičenjima pobrala najveća odličja. Sa skoro održanog Dekanterovog takmičenja u Londonu, dolazi Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice sa zlatom, prvim posle četiri godine za Srbiju, i to za vino  Cuvee No1 2016, zatim vinarije Deurić i Erdevik, koje su na istom takmičenju za vina Probus 2016 i Roza Nostra 2017 osvojili srebrne medalje. Tu je i vinarija Kovačević, čiji je već dobro poznati Aurelius S 2015 osvojio bronzu. Posebnu zanimljivost na ovogodišnjem Interfestu, predstavljaće Vinarija Bikicki iz Banoštora, čije je vino Cu Orange Pino Grigio iz 2016. na, takođe nedavno održanom, balkanskom takmičenju (BIWC) u Sofiji odnelo glavni trofej i duplo zlato u kategoriji oranž vina. Vinarija Deurić iz Male Remete je i na ovom takmičenju uspela da dobije medalju, i to zlatnu, za vino Pino Noir 2016, ali i druga odličja za svoja već prepoznatljiva vina. Na istom takmičenju, PIK Oplenac je poneo dva srebra i to za vina Merlo S 2015 i Villa Muscat Ottonel 2015, a svoju ponudu donose i pred naše vinoljupce u Novi Sad, kao i Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca čije je vino Mustra 2017 takođe dobilo srebro. Od vina okićenih srebrom na BIWC, moći ćete da probate i Pesac sivi 2017 Vinarije Vrt iz Sombora, kao i vina Vinarija Ilić-Nijemčević i vinske kuće Trivanović, koje su se okitile bronzom. Naša publika moći će da proba i neka tek na svetlo dana nedavno iznesena vina, poput Aldumaša Vinarije Šijački iz Banoštora. Po prvi put će se publici predstaviti na Interfestu vinarije Tri međe i oblak iz Neština, Mrđanin iz Sremskih Karlovaca, Balint iz Kanjiže,  kao i vinari iz Lazarevca.

5-ulica-vina-i-rakije

Ulica vina i rakije

Interfest je zamišljen kao, iznad svega, promocija vinske kulture i afirmacija kulturnog i privrednog povezivanja, ali i kao mesto gde će se predstaviti domaća kulturna i turistička ponuda, izdvajajući „Puteve vina Srbije”. Samim svojim postojanjem Interfest podstiče stvaranje novih i širenje postojećih tržišta vina.

Vizionarka i kreatorka ove ideje, Nataša Budisavljević Radišić sa svojim timom, mislila je ne samo na proizvođače vina, nego i na sam Grad Novi Sad u kome se festival održava, na AP Vojvodinu, ali i celu Srbiju i čitav region, koji ima šta da ponudi na vinskoj mapi sveta. Interfestov tim entuzijasta nije zaboravio ni ugostitelje i turističke radnike, gastronome i enologe, niti trgovce, potrošače i uživaoce božanskog pića.

Da podsetimo: od 2004. do 2018. godine na Interfestu je učestvovalo više stotina vinarija iz skoro celog vinskog sveta, i novog i starog. Na Interfestu su se predstavile vinske kuće iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Rumunije, Mađarske, Austrije, Italije, Francuske, Španije, Portugalije, Nemačke, Argentine, Čilea, Južne Afrike i Australije, a posetilaca je bilo više od 200.000. Na Interfestu su bili i sovinjoni, blan i kaberne, merloi, barikirani i sveži, šardonei, filingranski žuti, rizlinzi, italijanski i rajnski, muskati i traminci, slatkasti i mirisni, vranci, moćni i crni, ali i naši i samo naši, ponosni prokupci, probojni probusi i nežne sile. Bili su na Interfestu i širazi, i frankovke, i terani, i malvazije. Marselani, pino noari, portugizeri, rozei, kupaže. I svi su zadovoljni. Vinari jer se predstave širokom auditorijumu, upoznaju sa kolegama, nauče nešto novo ili potvrde dobro staro. Gradski oci, jer se Novi Sad promoviše i kao grad vina i kao značajna turistička destinacija, a posetioci jer su naučili nešto novo o vinima i uz to se nezaboravno proveli i nauživali uz dobra i kvalitetna vina.

 

Radomir Čubranović