Sedmi veteranski pohod po Občini Tišina

 

dsc_3067 dsc_3072 dsc_3076 dsc_3078 dsc_3082 dsc_3109 dsc_3111 dsc_3142 dsc_3167 dsc_3173 dsc_3180

V prekmurski Občini Tišina je bil v soboto, 16. junija 2018, organiziran in izveden že sedmi veteranski pohod. Spominski pohod ob obeležjih iz NOB in osamosvojitvene vojne 1991 je pripravila Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tišina v sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija ter ob finančni pomoči Občine Tišina.

Na pohodu je sodelovalo trideset članic in članov ter simpatizerjev veteranskih organizacij iz časov 2. svetovne vojne (1941 – 1945) ter osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Vse so pred startom pohoda v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih pozdravili: Ferdinanda Mladenovič v imenu ZZB za vrednote NOB Tišina, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger ter predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo v Gornji Radgoni Nikolaj Brus. Iz Vrta so ob 10.30 pohodniki krenili proti Sodišincem, kjer so se zbrali pred domačijo s hišno številko 6. Tam je bil pred 2. svetovno vojno doma dr. Ludvik Rogan, ki se je kot sekretar Okrožnega komiteja Osvobodilne fronte v Murski Soboti 16. oktobra 1944 udeležil sestanka aktivistov in partizanov v Brumnovi hiši v Murski Soboti, že naslednjega dne pa so ga Madžari aretirali. Najprej je bil zaprt v Sombotelu (Szombathely), nato v Komarnem, kjer so ga Madžari predali Nemcem. Ti so ga poslali v koncentracijsko taborišče Dachau, zatem pa v taborišče Buchenwald, kjer je 15.2. 1945 umrl.

Danes na domačiji živi Roganova nečakinja (hčer Ludvikove sestre) Slavica Rogan. Za udeležence pohoda je pripravila pogostitev z domačim pecivom, udeleženci pohoda pa so prižgali svečo pri spominski plošči. Pohod so nadaljevali proti meji s sosednjo Avstrijo ter se po nasipu ob mejni rečici Kučnici odpravili do mostu čez reko Muro v Petanjcih, kjer je na mostu spominsko obeležje osamosvojiteljem vojne za Slovenijo 1991, saj je na mostu bila blokada teritorialcev. Na ta dogajanja je s krajšim nagovorom spomnil Nikolaj Brus iz ZVVS Gornja Radgona. Pod mostom so pohodnice in pohodniki tokrat opravili malico ter ob zvokih harmonike zapeli nekaj partizanskih in domoljubnih pesmi. Pohod so zaključili ob 13. uri, kjer so startali: v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Pohod je bil organiziran

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko