V Vrtu na Petanjcih razstava sodelavca »Štajerskih novic«

»Akrilnost let« na ogled letošnje poletje

ma-05

Razstava v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

V okviru številnih kulturnih prireditev, ki se dogajajo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, je bila izvedena 27. junija otvoritev samostojne razstave likovnih del rednega sodelavca »Štajerskih novic« Filip Matka Ficka iz »dežele treh src« v Radencih. Spremljajoči kulturni program je izvedla tamkajšnja instrumentalno vokalna skupina »Cvetje v jeseni« iz Občine Tišina, a o avtorju razstave je govorila Milena Marija Reščič, ki je med ostalim dejala:

ma-12

Amaterski slikar Filip Matko Ficko

»Čas za ustvarjanje v likovnem svetu barv se je za Filipa Matka Ficka pričel šele po upokojitvi. Dve jesensko – zimski sezoni (2009/2010 in 2010/2011) je obiskoval likovno delavnico akademske slikarke in magistre kiparstva Saše Bezjak iz Gornje Radgone. Delavnica je potekala v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Prav v DOSOR-ju je tudi nastala dela prvič predstavil javnosti in sicer 2010 na skupinski razstavi te likovne delavnice. V DOSOR-ju je sodeloval na treh mednarodnih likovnih kolonijah; 2011, 2012 in 2013. Prav tako je sodeloval trikrat na velikonočnih likovnih kolonijah v Domu starejših občanov v Lenartu, kot tudi trikrat na likovni koloniji v Domu pod gorco, kjer je že decembra leta 2011 imel svojo razstavo, skupaj z likovnimi deli sina Marka. Jeseni leta 2011 je državni selektor izbral eno delo (»Mandala:Črka«) za državno razstavo; državna razstava je bila oktobra 2012 v Slovenj Gradcu, v okviru prireditev Evropska prestolnica kulture – Maribor / Slovenj Gradec 2012, nato pa preseljena še v Novo mesto in Ljubljano. Isto likovno delo (»Črka«) je bilo razstavljeno še v Pavlovi hiši v Potrni (Laafeld) v Avstriji, ki jo je pripravilo Društvo 7.člen. Leta 2013 je v okviru razpisa Zlate palete prejel certifikat za kakovostno likovno delo (akril na platnu »Trebušni ples«), naslednje leto pa certifikat za fotografijo (»Nekoč je bila mlada in lepa«). Državni selektor je jeseni 2013 izbral delo »Suzanina nočna ptiča« na državno razstavo, ki je pomladi 2014 bila razstavljena v Brežicah, nato pa še na gradu Snežnik… trenutno Filip Matko Ficko slika le z akrilnimi barvami na platno, občasno pa se loti tudi linorezov…«

V uvodu tokratnega kulturnega dogodka v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, ki je tudi odprl razstavo, je govoril Ernest Ebenšpanger, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima svoj sedež prav v Vrtu. Razstava 14-ih likovnih del Filipa Matka Ficka bo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih na ogled preko letošnjega poletja.

Besedilo: Marija Erveš

Priložene fotografije: Zdravko Majstorović

 

 

ma-13 ma-16 ma-17 ma-18 ma-19 ma-20