VIDOVDANSKI DANI DIJASPORE U SRBIJI

LEGAT MARKA LOPUŠINE

unnamed-2222

Otvaranjem izložbe Ljubiše Levajca, gastarbajtera iz Nemačke pod nazivom “Pedeset godina od potpisivanja sporazuma o radnoj snazi između Jugoslavije i Nemačke” u Matici iseljenika Srbije u Beogradu otpočeli su Vidovdanski dani dijaspore i matice. Predsednik Miodrag Jakšić je potom otvorio Legat biblioteku Marko Lopušina, koju poznati pisac i novinar poklanja Matici iseljenika Srbije:

–         Darujem 500 knjiga i arhivu o našim ljudima u rasejanju sa ciljem da mladi koriste ovaj Legat kao svoju biblioteku, da neko od njih diplomira, magistrira ili doktorira na temi Srbi u dijaspori. Tako će se misija otkrivanja i upoznavanja iseljenih Srba biti nastavljena – rekao je Marko Lopušina.

unnamed-1111

Potom je predstavljena knjiga “Srbi u Rusiji”, koju je Marko Lopušina objavio u novosadskom “Prometeju”. O knjizi su govorili autor, izdavač Zoran Kolundžija i predsednik  Miodrag Jakšić.

–         Vidovdanski dani dijaspore održavaju se до 29. јуна 2018. године у Матици исељеника и Срба у региону, у Београду, Нушићева 4, први спрат. Vrata Matice su otvorena za sve ljude, jer je ovo sigurna kuća za sve Srbe sveta i naše zemljake, koji žive i rade u tuđini.  Ovo je dom i matice i dijaspore – izjavio je Miodrag Jakšić.

Predsednik Matice iseljenika je najavio nova događanja manifestacije Vidovdanski dani dijaspore u Srbiji, od kojih će svakako najveću pažnju javnosti privući otvaranje spomenika heroini Milunki Savić, u četrvtak, u Inđiji.