СРПСКЕ НЕДЕЉНЕ НОВИНЕ СУСРЕТИ

img_0129

Програм три српске организације из Будимпеште

Раде Бакрачевић уручио „Златно перо Штајерске“ Властимиру Вујићу, новинару из Будимпеште

Српска самоуправа у Будимпешти, Српски институт и Српски културни клуб,  на челу са Бориславом Русом, Пером Ластићем и Владаном Јовановићем, организовали су свечаност на којој је Раде Бакрачевић из Марибора уручио Властимиру Вујићу награду „Златно перо Штајерске”, за животно дело.

Свечаност поводом награде за Властимира Вујића У свечаној сали пештанског Текелијанума, три споменуте организације организовале су трибину чији је гост био Раде Бакрачевић, главни и одговорни уредник „Штајерских новица” из Марибора и члан Извршног одбора Националног савета Срба у Словенији. Том приликом је додељена награда за животно дело у новинарству „Златно перо Штајерске” Властимиру Вујићу, професору Српске школе „Никола Тесла” у Будимпешти.

vlastimir-vujic

Радета Бакрачевића, члана Националног савета Срба у Словенији, новинара, уредника „Штајерских новица”, коме је ово била прва посета Будимпешти, поздравио је Владан Јовановић, секретар Српског културног клуба. Реч је затим преузео Пера Ластић, директор Српског института, који је водио разговор са Бакрачевићем, једним од видних  представника српске заједнице у Словенији, који се бави културом, новинарством, туризмом и спортом. Раде Бакрачевић је поздравио присутне и испричао своју интересантну животну причу, о томе како је као младић из Рашке, срца Србије, отишао  у Словенију на школовање, тамо се оженио и остао. Као инжењер металургије, био је међу првим привредницима у Словенији, а новинарство му је целог живота било хоби и прва љубав. Био је дописник многих листова у Србији, а касније је основао свој часопис, уређивао ревију, да би стигао до интернет новина „Штајерске новице”, чији је главни и одговорни уредник. Активан је као председник Српског културног друштва Штајерска заједница, у црквеној општини и другим друштвеним организацијама у Марибору и Штајерској. Поред ових активности, бави се и писањем поезије, а неколико његових песама прочитале су гимназијалке Српске школе Марија Симић и Јана Лишанин.

Борислав Рус, председник Српске самоуправе у Будимпешти говорио је о могућој сарадњи Срба из Мађарске и Словеније. У другом, свечаном делу програма Раде Бакрачевић је Властимиру Вујићу, професору физичке културе у Српској школи у Будимпешти и сталном сараднику више београдских листова, уручио признање за рад у новинарству и животно дело „Златно перо Штајерске”. Бакрачевић је честитао добитнику и колеги и рекао да је „Властимир српска величина у целој Мађарској, веома поштовано грађанско, професорско, спортско и новинарско име”, да „њему треба приписати све успехе које завређује својој отаџбини и новој домовини”. „Властимир настоји да у први план стави људе и догађаје које афирмишу повезаност Срба у дијаспори и региону са матицом Србијом и рад на очувању националног и културног идентитета далеко од домовине”, рекао је Бакрачевић. Уследио је громки аплауз организатора ове свечаности и посетилаца, а добитник награде се захвалио речима: „Упркос великом искуству и великим биткама које сам имао, срећан сам што сам стигао до ове фазе новинарства. У успех треба пуно веровати и уложити много труда. Веома сам почаствован овом наградом.” На крају програма приказан је филм „Путевима православља – од Беча до Хиландара”., ауторско дело режисера Радета Бакрачевића

К. П.