Ljubljana: 70 let Zveze borcev NOB Slovenije

Pomurci so se udeležili proslavljanja v državni prestolnici

70-letnica-na-kongresnem-trgu-v-ljubljani

70-letnica na Kongresnem trgu v Ljubljani.

V nedeljo, 1. julija , so med praporščaki na Kongresnem trgu v Ljubljani bili tudi praporščaki organizacij Zveze borcev iz pokrajine na obeh bregovih reke Mure, kakor tudi članice in člani ter veteranske organizacije.

90-letnik-alojz-majcen-iz-radenec

 90-letnik Alojz Majcen iz Radencev.

Območno združenje ZZB za vrednote NOB Lendava je organiziralo prevoz s kombijem, Območno združenje za vrednote NOB Ljutomer z osebnimi vozili, a Območno združenje ZZB za vrednote NOB Murska Sobota je organiziralo poseben avtobus, na njem pa so se mu pridružili še člani Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Gornja Radgona oziroma članice in člani Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci.

ob-zakljucku-skupna-pesem-vseh-hej-brigade

Ob zaključku skupna pesem vseh Hej brigade.

Kajti Zveza združenj borcev narodnoosvobodilne vojne Jugoslavije je bila na pobudo Josipa Broza Tita, ki je postal tudi njen prvi predsednik, ustanovljena konec septembra 1947, v času, ko so se vse bolj zapletali odnosi z zahodnimi zavezniki v 2. svetovni vojni ter so se že kazali spori s Stalinom. V Sloveniji je ta organizacija bila ustanovljena 4. julija 1948, po naključju teden dni po objavi resolucije Informbiroja, s katero je bila Komunistična partija Jugoslavije izključena iz te organizacije.

predsednik-rs-borut-pahor

 Predsednik RS Borut Pahor.

 In tako je današnja Zveza združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, ki jo kot predsednik vodi Tit Turnšek, v sodelovanju s svojo Mestno organizacijo ZZB za vrednote NOB Ljubljana ter Mestno občino Ljubljana pripravila slovesnost ob letošnji 70-letnici ustanovitve. Prireditev je potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani ter odlično uspela.
priznanje-borcev-zoranu-jankovicu

 Priznanje borcev Zoranu Jankoviću.

Številni udeleženci iz vseh krajev Slovenije so ob 11. uri pozdravili prihod številnih praporščakov (prapori organizacij Zveze borcev, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev policije »Sever«, Združenj slovenskih častnikov, Društev general Maister, društev TIGR ter slovenskih koroških partizanov iz sosednje Avstrije ter slovenskih partizanov iz sosednje Italije) ob prisotnosti številnih gostov: predsednika RS Boruta Pahorja, prvega predsednika v samostojni Sloveniji Milana Kučana, veleposlanika Ruske federacije dr. Doku Zavgajeva in številnih drugih ter še številnih preživelih udeležencev NOB v letih 1941 – 1945.
slavnostni-govor-tita-turnska

Slavnostni govor Tita Turnška.

Vse je pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, ki je prijel priznanje ob 70-letnici ZZB za vrednote NOB Slovenije od njenega predsednika Tita Turnška, ki je imel slovesni nagovor. Temu je sledil bogat kulturni program, ki se je zaključil z borbeni pesmijo »Hej brigade«, ki je neke vrste himna mesta Ljubljane – mesta heroja.

Filip Matko Ficko

zupan-zoran-jankovic

 Župan Zoran Janković.

 

Filip Matko Ficko