Šansonjer Lado Leskovar v Radencih

Lado Leskovar 2. julija zvečer navdušil z nastopom v DOSOR-ju

img_2802

Ob svoji letošnji desetletnici DOSOR, Dom starejših občanov Radenci,  pripravlja na poletnem odru v okviru zabavnih prireditev pod naslovom »DOSOR-jeva Vetrnica« nastope številnih slovenskih glasbenih legend. Po nastopu Helene Blagne, ki je prepevala 11. junija, je v ponedeljek, 2. julija ob 18.30, na poletnem odru DOSOR-ja nastopil legendarni šansonjer Lado Leskovar.

img_2765

Leta 1988 je postal slovenski ambasador UNICEF-a, a se mu je odrekel tedaj, ko je na listi Desus-a kandidiral za poslanca. Leta 2015 pa so ga za ambasadorja doma proglasili v Domu pod Gorco v Mariboru, kajti resnično iz srca prepeva za generacijo poslušalstva v tretjem in četrtem življenjskem obdobju.

img_2791

In nič drugače ni bilo tudi na poletnem odru DOSOR-ja v samem začetku letošnjega sedmega meseca. Zapel je zmagovalno pesem z festivala zabavne glasbe v Opatiji »Potraži me u predgrađu«, kot tudi znameniti šanson »Natalie«, pa priljubljene slovenske popevčice: »Zemlja pleše«, »Zakaj«…itd.

img_2816

Številno občinstvo je ob znanih melodijah oziroma pesmih prepevalo skupaj z Ladom Leskovarjem, ki se je na odru razdajal, veliko pa tudi povedal iz svojega osebnega življenja ter doživljajih na pevskih odrih, v gledališču ter o svojem sodelovanju v številnih filmih, začenši s prvim slovenskim mladinskim filmom »Kekec«, ki so ga še v črno-beli tehniki posneli na Gorenjskem, v okolici Gozd Martuljka.

img_2770

V svoji dolgoletni pevski karieri kot pevec zabavne glasbe je posnel preko 300 popevk in šansonov, prvo pevsko nagrado je prejel leta 1963 na Slovenski popevki na Bledu, kot tudi pozneje na številnih glasbenih festivalih po nekdanji skupni državi SFR Jugoslaviji ter  leta 1967 s pesmijo »Vse rože sveta« zastopal SFR Jugoslavijo na pesmi Evrovizije na Dunaju.

img_2776

Besedilo: Filip Matko Ficko

Foto: Rade Bakračević, Mateja Hauser