17. spominski veteranski »Pohod ob Muri«

Radenci: Nova spominska tetraedra

Radenci: 4. julij – Pri mostu čez Boračevski potok v Radencih so poleg dosedanjega spominskega obeležja osamosvojitveni vojni 1991 ter civilni žrtvi te vojne (Alojz Gaube) v torek, 3.julija zvečer, odkrili še dvoje spominskih obeležij:  dva tetraedra. Prvi spominja na »Hranjenje orožja 1990-1991«, a drugi »Obranili domovino 1991«. Zgodilo se je to po prihodu pohodnic in pohodnikov, ki so na 17. spominski »Pohod ob Muri« krenili tega dne nekaj po 18. uri iz Gornje Radgone. Pohod tradicionalno skupaj organizirajo veteranske organizacije: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Policijsko veteransko društvo »Sever« za Pomurje – Pododbor Gornja Radgona Območno združenje slovenskih častnikov Gornja Radgona in Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Gornja Radgona.

Pred startom pohodnikov, pod vodstvom Martina Novaka (ZVVS) in Slavka Pelcla (Sever), v Gornji Radgoni je bil ob častnem pozdravu številnih praporščakov veteranskih organizacij in drugih civilnih združenj, katerim je poveljeval praporščak ZVVS Dominik Grmek, položen venec k spomeniku »Nikoli več«, pozdravne besede pa je vsem namenil župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko.

V Radencih so pohodnike pričakali številni občani, skupaj z županom Občine Radenci Janezom Rihtaričem, ki je imel pozdravni nagovor. V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Gornja Radgona, Vokalni kvintet Klopotec Kapela in  mlada pevka Stela Tavželj z Osnovne šole Sveta Trojica.

Program v Radencih je povezovala Jasna Divjak, ki je med ostalim prebrala: »…Zagotovo lahko govorimo o slovenskem samozavedanju že od trenutka, ko so naši davni predniki prišli v stik s tujo besedo in posledično tudi kulturo, kar pa se je zagotovo zgodilo že v pradavnini. Morda to samozavedanje takrat res ni bilo zelo intenzivno. Vsekakor pa je samozavedanje postalo precej bolj množično ob zasedbi delov slovenskega ozemlja s strani tujerodnih prišlekov ali okupatorjev, katerim smo odločno in s polno mero domoljubnega zavedanja pokazali zobe…«. Te besede je vsekakor v mnogočem dopolnil slavnostni govornik, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev »Sever« v Sloveniji dr. Tomaž Čas, ki je ob tem opomnil na vse prehitro potvarjanje dogajanj pred in med osamosvojitveno vojno v državi, kakor tudi na veliko sovražnega govora ter ustanavljanje »vzporednih« veteranskih organizacij. Nanizal je tudi številna dejstva iz časov pred letom 1990, leta 1990 ter same vojne leta 1991 in še posebej vlogo tedanjih pripadnikov milice. O podrobnostih dogodkov med osamosvojitveno vojno 1991 v Radencih pa je govoril Darko Škerget, nekdanji predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo iz Lenarta, kajti leta 1991 je ob domačih teritorialcih v Radencih delovala tudi enota Teritorialne obrambe prav iz Lenarta.

K obstoječemu spominskemu obeležju je bilo položeno cvetje, sestra civilne žrtve pa je prižgala svečo. Prvo novo spominsko obeležje – tetraeder »Hranili orožje 1990-1991« so odkrili Milan Nekrep iz Radencev (bil 1991 zaposlen v Avtoradgoni), Stanko Sakovič (leta 1991bil komandir Postaje milice v Gornji Radgoni) in Franci Klemenčič iz Okoslavcev (bil leta 1991 zaposlen v Radenski TPO). Drugo novo spominsko obeležje – tetraeder »Obranili domovino 1991« pa so odkrili župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predsednik Območnega združenja ZVVS Gornja Radgona Nikolaj Brus, nekdanji predsednik Območnega združenja ZVVS Lenart Darko Škerget in predsednik ODV »Sever« za Pomurje Drago Ribaš.

Po slovesnosti je sledilo družabno veteransko srečanje na terasi hotela Radin bližnjega Zdravilišča Radenci.

Filip Matko Ficko

Foto: Rade Bakračević