Premier dr. Miro Cerar se je udeležil vrha 16+1 v Sofiji in se ob tem srečal s predsednikom kitajske vlade

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v Sofiji udeležil vrha držav Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske (t.i. pobude 16+1). Na tokratnem vrhu so prisotni predsedniki vlad razpravljali predvsem o poglobitvi sodelovanja na področjih gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva, znanosti, infrastrukture, komunikacij, kulture in sodelovanja med ljudmi. Sodelujoči voditelji so potrdili t.i. Sofijske smernice z naslovom »Poglobitev odprtega in pragmatičnega sodelovanja za vključujočo blaginjo«. Premier dr. Cerar se je ob robu vrha srečal tudi s predsednikom vlade Ljudske republike Kitajske Li Kečijangom, s katerim sta potrdila tradicionalno zelo dobre odnose med državama.

Predsednik vlade je udeležbo na vrhu držav pobude 16 + 1 začel na otvoritvi poslovnega foruma, ki poteka ob robu vrha. Skupaj z ostalimi voditelji se je udeležil tudi otvoritve razstave o dosežkih na lokalni ravni med državami Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske. V nagovoru na plenarnem zasedanju voditeljev je premier dr. Cerar poudaril, da je Slovenija z Luko Koper odločena prevzeti pomembno vlogo pri razvijanju pobude En pas ena cesta (BRI – Belt and Road Initiative). Gre za novo svilno pot 21. stoletja, katere cilj je zagotavljati večjo povezljivost med Azijo in Evropo. Izpostavil je tudi, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za tesno sodelovanje z vsemi partnerji pobude in učinkovito obravnavo skupnih interesov. Izrazil je zadovoljstvo ob podpisu sporazuma, ki ga je s pekinško Capital University of Physical Education and Sports podpisala Fakulteta za Šport Univerze v Ljubljani. Sporazum o akademskem in znanstvenem sodelovanju bo okrepil sodelovanje in izmenjavo izkušenj na področju zimskih športov, v luči zimskih olimpijskih iger leta 2022, ki jih bo gostila Ljudska Republika Kitajska.

Premier Cerar se je v Sofiji na bilateralnem pogovoru sestal tudi s kitajskim predsednikom vlade Lijem Kečijangom. Sogovornika sta največ pozornosti namenila poglabljanju gospodarskega sodelovanja med državama in priložnostim, ki jih ponuja pobuda 16+1.. Kitajska je najpomembnejši trgovinski partner Slovenije v Aziji. Vrednost blagovne menjave Slovenije s Kitajsko presega milijardo EUR, kar Kitajsko uvršča na dvanajsto mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Republike Slovenije. Predsednik slovenske vlade Cerar je v pogovoru posebej izpostavil nekatera izmed posebej perspektivnih področij, npr. farmacevtska industrija, civilno letalstvo, turizem in razvijanje pobude BRI. Dobro se razvija tudi sodelovanje na področju turizma, saj je Slovenijo v letu 2017 obiskalo 41% več kitajskih turistov kot leta 2016.